ENESEHARIMISEKS, mõned eesti keele grammatika näited (ärge pange pahaks)::facts:
vale: kellede-millede
õige: kelle-mille (ka mitmuses rääkides!)
vale: kellegil-millegil
õige: kellelgi-millelgi
vale: kellegiga-millegiga
õige: kellegagi-millegagi
vale: kellegile, millegile
õige: kellelegi, millelegi
vale: kappgi, kassgi, kurtgi
õige: kappki, kasski, kurtki
vale: mõtetu
õige: mõttetu
Saabneti keeleminutid (SPLIT naljateemast)
Algselt postitas: ml
ENESEHARIMISEKS, mõned eesti keele grammatika näited (ärge pange pahaks)::facts:
vale: kellede-millede
õige: kelle-mille (ka mitmuses rääkides!)
vale: kellegil-millegil
õige: kellelgi-millelgi
vale: kellegiga-millegiga
õige: kellegagi-millegagi
vale: kellegile, millegile
õige: kellelegi, millelegi
vale: kappgi, kassgi, kurtgi
õige: kappki, kasski, kurtki
Ja kui meelde ei jää, kudapidi need gagi-giga ja gile-legi käivad, siis referentsiks on hea sõna "kass" ehk siis kassilegi, kassigagi, kassilgi jne

Algselt postitas: EleriAlgselt postitas: ml
VALE
mõlemad vormid on õiged
Ei kommentaari!
Kontrolli ise järele ÕS-ist.
http://www.keelevara.ee/login/?d=qs1999&q=
EDIT: mind on juba pikemat aega hämmastanud selle sõna massiline valesti kasutamine. Toksi Googlisse "mõtetu" ja mis tuleb.. no hakka või endas kahtlema.
Loodan, et adminnid teevad spliti ning saabneti rahvas saab hakata süümekateta puhastama kallist emakeelt. Saab end välja elada väheke. 
On sõnad "enne" ja "ennem". Teist kasutatakse ülitihti esimese asemel. Mitte ainult siin foorumis.
1. enne - varem. Nt: Enne mõtle, siis ütle. Enne lõunat. Enne oli autoks tonnine, nüüd on 9-5.
2. ennem - pigem. Nt: Ennem joon kaks liitrit keefiri kui pitsi petti. Ennem käin jala kui sõidan mittesaabiga.
Need on asjad, mis meeles. Samas ei ole ma ise suutnud 30 aastaga endale selgeks teha, millal öeldakse "kaas" ja "kaan". Sama jama "millegilegiga". Ühel hea keelevaist, teine oskab viiulit, kolmas jagab autoteemat, neljas oskab kõike. Sooh.

On sõnad "enne" ja "ennem". Teist kasutatakse ülitihti esimese asemel. Mitte ainult siin foorumis.
1. enne - varem. Nt: Enne mõtle, siis ütle. Enne lõunat. Enne oli autoks tonnine, nüüd on 9-5.
2. ennem - pigem. Nt: Ennem joon kaks liitrit keefiri kui pitsi petti. Ennem käin jala kui sõidan mittesaabiga.
Need on asjad, mis meeles. Samas ei ole ma ise suutnud 30 aastaga endale selgeks teha, millal öeldakse "kaas" ja "kaan". Sama jama "millegilegiga". Ühel hea keelevaist, teine oskab viiulit, kolmas jagab autoteemat, neljas oskab kõike. Sooh.
Algselt postitas: Nastix
Minu filoloogist naine käsib mul ainsuses alati "kaas" öelda, sest verd ta ei ime. Aga split tasuks küll teha.
EDIT: Muide on ta vahest ise kah üht-teist siin foorumis lugenud ning imestanud üldise kirjapildi korrektsuse üle![]()
siis sul naisega vedanud

vabandust OT aga nõpud ei seisa paigal
Keelenormid on üldse vabamaks läinud. Mina mäletan kooliajast selliseid reegleid nagu:
1. tallinna kilud, rootsi kardinad jne. väikse tähega....nüüd suurega
2. eristati tugevalt sõnu õieti ja õigesti...väidetavalt olla ka see nüüd vabaks antud
3. minu käsi ei tõuse kirjutama sõna "pensjon", väidetavalt olla ka see nüüd lubatud
....ühesõnaga, kiriutake kuda tahade, k6ik on 6ike...
aitäh tähelepanu eest!
1. tallinna kilud, rootsi kardinad jne. väikse tähega....nüüd suurega
2. eristati tugevalt sõnu õieti ja õigesti...väidetavalt olla ka see nüüd vabaks antud
3. minu käsi ei tõuse kirjutama sõna "pensjon", väidetavalt olla ka see nüüd lubatud
....ühesõnaga, kiriutake kuda tahade, k6ik on 6ike...
aitäh tähelepanu eest!
"näitex yxkord pygati zebral karvasi"
see on eriti ilus ja lubatud emakeel(on ikka vää):red:
see on eriti ilus ja lubatud emakeel(on ikka vää):red:
Saabidega seotud voodoo ja -abi
www.ferdinand.ee – Autodiagnostika – SAAB diagnostika, remont ja elektritööd – AAC Ferdinand OÜ - tel. 5272989
www.ferdinand.ee – Autodiagnostika – SAAB diagnostika, remont ja elektritööd – AAC Ferdinand OÜ - tel. 5272989
"Kui ka" ette koma muidu ei panda, aga mina tahaks jälle koledasti panna 
"Üksteisega" võib öelda ka siis kui tegu ainult kahe inimesega. Muidu oli lubatud öelda näiteks: "...rääkisime teineteisega".
"Ma tegin asja õigesti mitte õieti"...sellega eksitakse. Kas nüüd siis tohib mõlemit kasutada?
Noored miskipärast pelgavad F-tähte. Kirjutavad näiteks "trahvo", kuigi peab olema "trafo". Samas keegi ei kirjuta "professor" asemel "prohvessor"...
Need asjad on meelde jäänud.

"Üksteisega" võib öelda ka siis kui tegu ainult kahe inimesega. Muidu oli lubatud öelda näiteks: "...rääkisime teineteisega".
"Ma tegin asja õigesti mitte õieti"...sellega eksitakse. Kas nüüd siis tohib mõlemit kasutada?
Noored miskipärast pelgavad F-tähte. Kirjutavad näiteks "trahvo", kuigi peab olema "trafo". Samas keegi ei kirjuta "professor" asemel "prohvessor"...
Need asjad on meelde jäänud.
Algselt postitas: Nastix
EDIT: Muide on ta vahest ise kah üht-teist siin foorumis lugenud ning imestanud üldise kirjapildi korrektsuse üle![]()
vahest - ehk, äkki, võib-olla. Näiteks "Vahest on viga karbussis?"
vahel - mõnikord. Näiteks "Muide ta on vahel ise kah üht-teist siin foorumis lugenud"; "Viga on vahel karbussis"
- Cyber
- Täiesti Mõttetu Mölaööbik
- Auto: 9000 '96, V70 '03
- Kontakt:
Kooliajast nagu mantra meelde jäänud: "ja, ning, ega, ehk, või, kui ka ette koma ei panda". (Antud juhul võib, sest tegu on loeteluga..Algselt postitas: sebastian
"Kui ka" ette koma muidu ei panda, aga mina tahaks jälle koledasti panna

Aga üldiselt, mida aeg edasi, seda rohkem ma oma keelekasutust jälgin. Eriti just kirjutades.
Kellelegi - kellegile saab lihtsalt meelde jätta karuga: on karulegi ja karu kileAlgselt postitas: kaarel
Samas ei ole ma ise suutnud 30 aastaga endale selgeks teha, millal öeldakse "kaas" ja "kaan". Sama jama "millegilegiga".

Algselt postitas: Cyber
Kooliajast nagu mantra meelde jäänud: "ja, ning, ega, ehk, või, kui ka ette koma ei panda". (Antud juhul võib, sest tegu on loeteluga..).
Mõnel juhul võib kõikide ees koma olla, aga viimase kahega pole selleks väga keerukat konstruktsiooni vaja:
"Opel pole parem kui Saab." - koma ei ole
"Tõenäoliselt tulen, kui midagi muutub, siis helistan" - on koma
"See pole ka teise nurga alt vaadates mõistlik" - koma ei ole
"Mina teibituununguga ei tegele, ka naabri hoovis pole sellist tegevust märganud" - on koma
Kirjavahemärkide kasutamisel proovin tavaliselt sellest lähtuda: http://www.opleht.ee/Arhiiv/2002/01.02.02/aine/2.shtml
(kui kõik meelde jääks, aga kus sa sellega
)
(kui kõik meelde jääks, aga kus sa sellega

Algselt postitas: Cyber
napoleon, seal mu lauses on "kui ka" mitte "kui"... "Kui" ees üldjuhul siiski käib koma. "klassik kui ka tonnine..."
Sebastiani link on hea, seal täpselt seesama mantra..![]()
Minu viga... kuna see jutumärkides polnud, siis eeldasin automaatselt, et koma puudumine kui ja ka vahel oli näpukas;)
"Kui" ees käib üldjuhul koma siis, kui see kõrvallauset alustab. Mõnda näidet võib vaadata ka siit.
Samast kohast võib vaadata ka tüüpsõnu, õiget kirjapilti jms.
Edit: tekkis üks huvitav küsimus - kuidas on õige kirjutada foorumi kasutajanimed? Kas alati sel kujul, nagu kasutaja selle ise registreerimisel kirjutas või analoogselt pärisnimele suure tähega?
Ja kuidas käänded on? Üks keerulisemaid nimesi on IMHO "krss". Kas lähtuda sõnast kärss ja käänata-väänata nagu kärss-kärsa-kärssa või hoopis krss-krssi-krssi?Algselt postitas: napoleon
Edit: tekkis üks huvitav küsimus - kuidas on õige kirjutada foorumi kasutajanimed?