Alustame siis algusest.
Aasta oli 1994 ja minus hõõgus hirmus soov oma esimene auto osta. Olin siis 18 aastane ja just load kätte saanud. Mingeid margi eelistusi polnud veel välja kujunenud. Ütleme nii, et iga välismaa auto oli juba äge. Täpsemalt neid paberkandjaid ei mäleta, aga need olid ainsad kohad (lisaks Kadaka turule) kust autoturu osas mingitki aimu saada. Ja nagu tihti juhtub oma esimese autoga, tehakse valik lõpuks rahakoti järgi. Nii ka minul. Raha oli vist suurusjärk 15000EEK-i ning mõtlesin, et natuke võiks ju ka bensiini jaoks alles jääda. Ega's remondi peale mõelnud keegi. Olin juba suht elevil mitme kuulutuse osas, aga ka samas pettunud kui olin autosid vaatamas käinud. Täpselt enam ei mäletagi, mis valikus olid, aga selgelt on meeles üks 140 seeria kaheukseline Volvo. Kirjelduste järgi läksin enda arvates ostma tutikat autot. Garaazist vaatas aga vastu tõsine emex (liistud ja stanged pagassist poolenisti väljas jne).
Ühel varasügisesel päeval aga jäi mu pilk kuulutusele kus seisis, et Saab 99 ja asukoht Kadriorg.
Sõber kiitis takka, et Saab on ikka päris auto ja selle teadmisega ma sinna Kadriorgu suundusin.
Hinnaks kujunes 12000EEK-i ning nii ma siis olingi juba õhtuks värske Saab 99 Combi Coupe omanik. Auto oli vist aastast kas 78 v. 79.
Värv oli tumepruun, rohkete punakate kruntvärvi laikudega. Ega ma seda kodus väga mainida ei julgenud, et sellise tehingu olin teinud.
Kuniks ühel päeval ema nii muuseas ütles, et ei tea kelle õudukas see pruun hunnik on ja miks seda on vaja kogu aeg muru peale parkida.
Ütleme nii, et rohkem ma seda sinna murule ei parkinud. Ja mingi aeg hiljem kui värv oli ka ühtlasem, siis sai sellest ka kodus juttu tehtud.
Armastus oli saanud alguse.
Tänaseks olen jõudnud sinnamaani, et võiks ühe hobika soetada. Seda enam, et ka proua peale mõnda jutuajamist enam just vägivallaga ei ähvardanud kui hobiautost proovisin rääkida ja mul tasuks seda hetke ära kasutada.
Kõiki 90/99/900 mudeliversioone olen kaalunud ja vähemalt nelja riigi kuulutused on kõik tuttavad. Arvutis "reading list"-de alla olen küll pannud kuulutusi ja sealt neid eemaldanud.
Seda kõike tehes sain ka teada, et tahan uuesti 99 Combi Coupe'd.
Ideaalis Turbot, aga see ei ole hea/ilusa auto puhul määravaks kriteeriumiks. Kindlasti aga peaks olema n.ö. laia suunatulega aastakäigust.
Pikk jutt sai, ärge siis pahandage.
Kui keegi teab, kus kuuriall vedeleb üks tumepruun 99 Combi Coupe, numbriga 188AGZ, siis oleks põnev teada, kuhu see auto omadega jõudis.
O: Saab 99 Combi Coupe / 900
Oehh... Eestis vist ainuke olnud originaal 99 Turbo CC (1978) põles kahjuks maha aastal 2018
Inspiratsiooniks, et sarnase turboka saab ka ise ehitada: viewtopic.php?t=26139
Ma vist pole valmis veel müüki kaaluma, kui just eriti paks rahapakk pähe ei kuku
Ma vist pole valmis veel müüki kaaluma, kui just eriti paks rahapakk pähe ei kuku
A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster / J.Clarkson
Nii Sinu eelmise kui ka praeguse auto elulool olen ikka silma peal hoidnud ja ei saa salata, sealt ka osaline inspiratsioon pärit, et saab küll kui tahta. Mäletan, et kui see põlengu uudis tuli, siis see oli kuidagi isiklik puudutus... ju sama tundsid paljud kes lugesid. Kadedaks on teinud need mõlemad autod igatahes!Andrus99 kirjutas: ↑N Nov 14, 2024 10:20 Oehh... Eestis vist ainuke olnud originaal 99 Turbo CC (1978) põles kahjuks maha aastal 2018
Otsingute käigus olen sattunud igasugu põnevatele lehtedele, millede olemasolust polnud varem aimugi.
Olen komistanud oksjonitele ja ühes neist üritan ka liikmestaatust taodelda, eks paistab. Olen võimaluse piires lugenud ja üritanud aru saada, mis üldse maailmas toimub just vanemate Saabidega, lihtsalt enese silmaringi avardamiseks.
Täheldasin, et näiteks UK vanemate Saabide turg on vaat' et kõige aktiivsem üldse. Siinkohal võin ka eksida kuna kindlasti ei ole mul kogu turust veel täit pilti.
Ühte hetke jagan siin teiega ka.
Ehk et, pole üldse mõeldamatu, et keegi julgeb edasimüügi riskiga soetada vana Saabi 44'500 dollariga ning see ripubki 10K kattega juba mõne aja pärast järgmistel ilajooksutajana ekraanil. On ka kallimalt müüdud ja kindlasti tehakse seda veel. Igal autol on ostja ja iga ostja jaoks on auto!
https://www.classic.com/m/saab/99/
https://www.cabigliogarage.com/1978-saab-99-turbo
* sellel lingil tasub klikata ka google drive lingile ning see video seal lõpus ... mmm
Olen komistanud oksjonitele ja ühes neist üritan ka liikmestaatust taodelda, eks paistab. Olen võimaluse piires lugenud ja üritanud aru saada, mis üldse maailmas toimub just vanemate Saabidega, lihtsalt enese silmaringi avardamiseks.
Täheldasin, et näiteks UK vanemate Saabide turg on vaat' et kõige aktiivsem üldse. Siinkohal võin ka eksida kuna kindlasti ei ole mul kogu turust veel täit pilti.
Ühte hetke jagan siin teiega ka.
Ehk et, pole üldse mõeldamatu, et keegi julgeb edasimüügi riskiga soetada vana Saabi 44'500 dollariga ning see ripubki 10K kattega juba mõne aja pärast järgmistel ilajooksutajana ekraanil. On ka kallimalt müüdud ja kindlasti tehakse seda veel. Igal autol on ostja ja iga ostja jaoks on auto!
https://www.classic.com/m/saab/99/
https://www.cabigliogarage.com/1978-saab-99-turbo
* sellel lingil tasub klikata ka google drive lingile ning see video seal lõpus ... mmm
-
- Saabiklubi liige
- Auto: 85' 900 T16 Aero
Suvel oli lõunanaabrite juures selline pakkuda: https://www.auto24.lv/kasutatud/auto.ph ... 9f364202e7. Võin uurida kas sai müüdud või mitte kui hind söödav.
Valik on täpselt nii lai, et ühestki pakutavast ei tohi mööda vaadata. Kui Sul on selle kohta infot, siis sõnumi eest oleksin tänulik.Ilts kirjutas: ↑N Nov 14, 2024 15:01 Suvel oli lõunanaabrite juures selline pakkuda: https://www.auto24.lv/kasutatud/auto.ph ... 9f364202e7. Võin uurida kas sai müüdud või mitte kui hind söödav.
Mingi aeg tagasi sattusin lugema ühte artiklit, kus just sellestsamast autost räägiti. Oli see nüüd tehtud eelmise omanikuga või uuega, seda ma ei tea.
Paar päeva tagasi: https://www.saabplanet.com/40-years-of- ... 5UKVCkEvag
Natuke ilusat vaatamist! Ei hakanud uue teemaga kuskil risustama.
Natuke ilusat vaatamist! Ei hakanud uue teemaga kuskil risustama.
Selle teema valguses on minuni jõudnud erinevaid pakkumisi. Tuleb tunnistada, et mõni neist ka päris põnev.
Tahaks aga siinkohal targematelt nõu küsida. Nimelt, mida arvata 1979 aasta 900 Turbost? Raske ennustada, mis seisukord on. Jutt on alati nii nagu on. Väidetavalt kere kap. tehtud 13 aastat tagasi. Piltidel näeb väga hea (isegi väga, väga hea) välja, aga ... mida üldse '79 tähendab 900 puhul?
Tahaks aga siinkohal targematelt nõu küsida. Nimelt, mida arvata 1979 aasta 900 Turbost? Raske ennustada, mis seisukord on. Jutt on alati nii nagu on. Väidetavalt kere kap. tehtud 13 aastat tagasi. Piltidel näeb väga hea (isegi väga, väga hea) välja, aga ... mida üldse '79 tähendab 900 puhul?
- Manused
-
- Screenshot 2024-11-25 at 17.01.49.png (601.94 KiB) Vaadatud 456 korda
Võib olla siiski ei peaks nii kinni olema selles väga kitsaks tõmmatud kriteeriumitega otsingus ja võimalused lahti hoidma. Seega, süvenen igasse pakutavasse 900-sse ka
Eelistatud on siiski ainult heas või väga heas seisukorras autod ning päris seisvaid "toorikuid" ei soovi. Mitte, et ma nendestki lugu ei peaks, aga ma lihtsalt olen liiga kärsitu.
Eelistatud on siiski ainult heas või väga heas seisukorras autod ning päris seisvaid "toorikuid" ei soovi. Mitte, et ma nendestki lugu ei peaks, aga ma lihtsalt olen liiga kärsitu.
See punane mis Muhumaal on, selle osas isegi võtan hoogu, et minna vaatama. Oleme juba suhelnud müüjaga. Tundub väga tore mees olema ja kuidagi isegi on natuke hea tunne... eks näis. Fotodel häirib see punane värvitolm sumpsil vs. "pole värvitud", aga ilus auto on!
See teine (Tartu oma ( 9-3 )) .. hmmm... kui kirjateel küsisin lisainformatsiooni, siis tuli vastus: "Tere,
Auto on täpselt selline nagu pildil originaal värviga ja 113 tkm läbisōiduga." <--- see siis copypaste
No ei kutsu rohkem süvenema. Võib olla on asi minus. Aga võib olla ei ole ka. Võimalik, et lükkan seetõttu hea auto kõrvale, aga olen juba kord selline, et eeldan kaasamõtlemist. Naiivne? Loll? Maybe.
* Näidake mulle soomlast, kes sellise maasika ära annab, hinnaga mis lubab siin Eestis seda omakorda marginaaliga müüa (5,9k)... liiga väga ei usu seda