Jah, olen nõus selgitama oma seisukohta ID -kaardi totruse ja mõttetuse osas isklikult minu jaoks:
- ei meeldi kui keegi tark mõtleb välja DUBLEERIVA isikut tõendava dokumendi, see muudetakse seadusega kohustuslikuks ja lisaks veel ka tasuliseks (150,- vist kui ei eksi). Saan aru, et pass on pass (kinnitab, et oled just see kodanik), autojuhiluba on autojuhiluba (kinnitab, et omad juhtimisõigust). Aga ID kaart ? Kinnitab, et oled seesama kodanik mis sul passis kirjas on ?!
- kui soovitakse seda kohustulikuks teha, ok, aga ärgu küsigu pappi selle, rõhutan DUBLEERIVA dokumendi eest
- kui ID kaart välja tuli siis sisuliselt puudus tal rakendus, hiljem hakati mõtlema kus seda plasttükki kasutada saaks

Peaks vist vastupidi olema, kui on vajadus mingi funktsiooni rahuldamiseks siis mõeldakse kuidas ja millega seda kõige parem teha oleks.
- ID kaart ei pruugi olla turvaline, kui sa tema kadumist ei märka, juhtudel kus puudub näost-näkku isiku tuvastamise vajadus, samas aga on olemas võimalus elektrooniliseks kasutamiseks
- ID kaardi tootmise tüki omahind ei ole mittemingil juhul soodsam kui paberkandjal isikudokumendi tootmine, seega kulutatakse ressurssi (võib-olla küll mitte puid metsast) igaljuhul tk kohta rohkem kui paberi puhul
- ID kaart vajab info lugemiseks lisaseadmeid, nendegi tootmiseks on vaja ressurssi ja nad maksavad omavalitsusele pappi. Kuna tegu elektroonilise dokumendiga siis võib alati tekkida probleeme info lugemisega
- ID kaardi omanikule (Tallinnas) on ühissõiduki kuukaart soodsam kui mitteomanikule, mis on sulaselge diskrimineerimine
- kui homme koputab sinu uksele veel keegi targem mees ja pakub sulle uut, nüüd juba tikutopsi suurust kaarti, see on VEELGI parem, VEELGI täiuslikum jne., aga maksab pappi juba 500,- , kas kiirustad ostma ?
- kui sa advokaat ei ole, siis kui palju sõlmid juriidilisi lepinguid interneti teel ?, kui palju see vähendab su jalavaeva, ja kas see on üldse vaev ?
- digiallkirja aksepteerimine ei ole minu teada hetkel kohustuslik, kes soovib see akseptib, kes ei soovi see ei aksepti
- kui on vaja üle piiri käjja on pass kaasas, see ei ole ebamugav ega raske, ainult natuke suurema formaadiga dokument
- pass maksab ka raha aga tegemist on PÕHIDOKUMENDIGA ning see on esmane isiku dokument
- aastate jooksul pole kordagi tundnud vajadust ID kaardi järele, kui tegemist on pealesurutud asjaga ning see mulle ei meeldi siis olen selle põhimõtteline vastane
Kui keegi tunneb selle ID vajadust enda jaoks siis andke minna, seletasin ainult oma seisukohtasid.
Lühidalt, saan ajada kõik toimingud ilma ID -ta, järelikult puudub vajadus selle jupi järele.