lülitite valgustus

Tonnised ja nende mured
Vasta
Kasutaja avatar
Zazou
Saabiklubi liige

Enamus 9000 omanikke on kindlasti puutunud kokku lülitite valgustusega ja läbipõlenud pirnidega. Eriti vanematel mudelitel on väga omapärane lahendus ja nende vahetamine on tüütu.

Kuna sobivat pirni on sinna suhteliselt raske leida (ja minul vedeles hunnikus LED-e), siis panin pirnide asemele hoopis LED-id. Need peavad kauem vastu ja loodetavasti minu ajal neid enam vahetada ei tule. LED-i valisin ühe eredama valgusega, kui tavaline. Arvasin et tegemist on valgega, kuid hiljem selgus, et oli sinaka valgusega LED. Kokkuvõttes on nüüd istmesoojenduse lülitid päris huvitava valgusega.

Kes otsustab valgustuse osas samuti LED-ide kasuks, siis igaks juhuks kordan üle et LED-ile tuleb panna vahele takisti (220-360 oom - sõltub tegelikult LEDist ja võib ka mingi teine väärtus vabalt olla) ning oluline on polaarsus.

Pilt valgusest on kahjuks nadi, aga teen hiljem parema.
Pilt
Pilt
Pilt
M: SAAB 9000 ja 9-5 erinevad kasutatud varuosad
----------------------------------------------------
www.robolabor.ee
Fabrik
Auto: Saab 9-3 sc 1,9 2005. Saab 9-3 cabrio 2.0T 2007.

Kas iga nupu all on eraldi pirn või on grupikaupa. Mul ng900l on kliima see osa, kus need ventika kiiruse nooled on pime. Arvasin, et kõik ühe pirni all. Tundub et igal nupul ikkagi oma valgusti.
Kasutaja avatar
Zazou
Saabiklubi liige

9000 kliimal on kolm (vanemal neli) pirni, mis valgustavad teatud osa nuppe.

Lisatud failid
www.robolabor.ee
Kasutaja avatar
Zazou
Saabiklubi liige

Siin on vähe parem pilt.

Teisel pildil, kus on armatuuri valguse reguleerimise nupp on rohelise pirni asemel pandud punane (mis oli hetkel käepärast)
Lõppkokkuvõttes on nüüd nuppudel päris mitu erinevat värvi :)
Pilt

Pilt
www.robolabor.ee
olaviv

Autos pardapinge ca 14V, ledid aga enamasti 4.5V tahavad, kas sellest probleemi ei teki?
Ja kuidas siis ikkagi see õige eeltakisti väärtus leida? Pole veel leidnud juttu, mis selle konkreetselt ära seletaks, ikka räägitakse mingist vahemikust, enamasti 100-500 oomi.
Mul samuti pirnivahetus käsil ja mõtlsein ka edevad ledid panna :)
Kasutaja avatar
Zazou
Saabiklubi liige

Esimese kahe pildi peal on takisti näha. Kasutasin SMD takistit, sest see ei võta ruumi. Takistus sõltub LED-i voolutarbest, mis on eri värvidel natuke erinev, samuti on olemas väga väikese voolutarbega (2mA) LED-e.
Mina panin näiteks 390 oomi SMD.
Takisti väärtus hakkab tegelikult mängima rohkem, kui tahad, et taustavalguse reguleerimise nupp LED-iga tasutavalgust samamoodi teistega reguleeriks.

Edit: siin on puust ja punaselt asi ära seletatud
www.robolabor.ee
napoleon
Auto:

Auto pardapinge on kõikuv, lisaks zazou antud viites olevale soovitusele panna igaks juhuks natuke suurema takistusega takisti, on veel võimalus arvutada takisti väärtus pingega 11-12V ja panna vahele zener diood(stabilitron).
olaviv

Tänud asjaliku viite eest.

Mis lüliti too kollase ringi sees on?

Lisatud failid
Kasutaja avatar
saabSS
Auto:

Algselt postitas: olaviv

see on esimeste udutulede lüliti. Palun eesmisi ja ka tagumist udutulesid SEGI ajada päevasõidutuledega/pooltuledega!! Vinge võib olla, aga kui pole udu, EI TOHI ka neid tulesi kasutada!

Küsijale lisaks, teistpidi (peegelpildis) nupp on tagumine udutuli.

Krt, äkki oli vastupidi? Parandage..
E: pilt kahh

Lisatud failid
Kasutaja avatar
kaarel

OT: Udutule oma. Äkist isegi tagumise oma?
suur

Algselt postitas: saabSS

see on esimeste udutulede lüliti.
Ma kaldun arvama, et udutulesi võis see lüliti algselt lülitada. Teisel pool (vasakul) rooli on 2 udutulede lülitit lähestikku. Vaevalt et Zazou lülitid mingil moel dubleerinud on :) Seega olavi küsimus täiesti õigustatud. Mida sa juhid selle lülitiga? El. antenni?

Pilt
olaviv

Suur jõudis täpsustusega ette, tänud.
Originaalis on ACC'ga tonnistel selle koha peal augutäite klots, ilma ACC'ta tonnisel aga konditsioneeri lüliti.
aatom
Saabiklubi liige
Auto: 9-5 2.2TDI 2002, 96 2T 1965, 96 4T 1976, 900 Cabrio 1989, 900c 1984, Sonett II
Kontakt:

Mõned märkused ka, kuna eelmisel suvel tegelesin oma 9-5-l sama asjaga.
* ei tasu kasutada maksimaalseid lubatud Led-ide voolusid, pigem, kui on lubatud 30mA, siis kasuta 20mA, kui lubatud 20mA siis 15mA, vastavalt sellele arvuta takisti väärtus. Nii on asja eluiga pikem ja temperatuurist tulenev parameetrite kõikumine ei vii asja kriitiliseks
* Pindmontaaz takistid on küll väikesed, kuid ei talu vibratsiooni nii hästi. Endal seetõttu kustusid nn. 3 ümberehitatud lampi
* Osad Led-id on väga tundlikud staatilise elektri suhtes (roheline/sinine/valge ja sõltub tootjast) mis avaldub kas kohese Led-i lühistumisena või järjest süveneva lühistumisega (heleduse vähenemisega)
* Ja muidugi heleduse regulatsioon on ka peavalu, kuna Led + takisti tunnusjoon pinge pulsatsiooni vastu on erinev hõõglambi omast.
Aga muidu asi iseenesest väga hea, saab salongi kujundada täiesti oma maitse järgi.
Loodan, et ei tulnud väga OT.
Kasutaja avatar
Zazou
Saabiklubi liige

See lubab/ei luba el. antenni. Ehk siis tehtud katkestus el antenni juhtmele.

Tihti vaja teha väikseid otsi linnas ja makis on plaat või mälupulk ja kahju vaadata, kuidas antenn üles-alla sõelub. Samuti võimaldab see pesulas makki kuulata.
www.robolabor.ee
Vasta