5. leht 6-st
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Apr 09, 2007 11:39
Postitas suur
Mul ei läinud keetmata tavalise Tallinna kraaniveega asi korralikult käima. Keedetud veega pressib rõhku üles nii mis kole. Poest pole õlle jaoks vett ostnud.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Apr 09, 2007 11:49
Postitas Cyber
Algselt postitas: suur
Mul ei läinud keetmata tavalise Tallinna kraanieega asi korralikult käima. Keedetud veega pressib rõhku üles nii mis kole.
Uhhhhh ... ja sellist asja peab jooma, mis isegi õllel käima ei lase minna... Õnneks on Nõmmel oma puurkaev... Sa, Suur, tule järgmine kord ja lase minu juures omale vajalik vesi, vaatame kas sellega saab parem..

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Apr 09, 2007 11:50
Postitas andres
Algselt postitas: suur
Mul ei läinud keetmata tavalise Tallinna kraanieega asi korralikult käima. Keedetud veega pressib rõhku üles nii mis kole. Poest pole õlle jaoks vett ostnud.
Aga millal siis lõpuks proovida saab. Mätas varsti kuiv.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Apr 09, 2007 11:57
Postitas suur
Algselt postitas: andres
Algselt postitas: suur
Mul ei läinud keetmata tavalise Tallinna kraaniveega asi korralikult käima. Keedetud veega pressib rõhku üles nii mis kole. Poest pole õlle jaoks vett ostnud.
Aga millal siis lõpuks proovida saab. Mätas varsti kuiv.
Paar nädalat läheb veel aega. Siis peaks mesijook valma olema.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: P Apr 29, 2007 21:04
Postitas suur
Algselt postitas: suur
Algselt postitas: andres
Aga millal siis lõpuks proovida saab. Mätas varsti kuiv.
Paar nädalat läheb veel aega. Siis peaks mesijook valma olema.
Õlle suhtes väga kusisel ajal on kraanist hää õlut lasta.
Õllest
Nii head õlut, kui austraalia maltoosast sain, pole mul veel varem õnnestunud teha. Rakvere maltoosat enam kunagi ei kasuta.
Samas on ka sellest korrast üht-teist õppida - õlu tuli liiga magus. Järgmine kord panen vähem suhkrut:
Üks hägune pilt kah:
Lisatud failid
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: P Apr 29, 2007 21:07
Postitas romza
selline pilt praegusel "kuival" ajal on tõesti narrimine
Aga noh

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: P Apr 29, 2007 21:12
Postitas ill
Värv on paljutõotav!

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: P Apr 29, 2007 21:36
Postitas Cyber
Ütleme siis nii, et maitse oli hää jah..

Siin pildil on isegi läbipaistvam, kui see, mida ma proovisin..

Pisut magus jah. Ärajoodud kogus mõikas küll

Ehk alkoholi oli seal sees küll.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: P Apr 29, 2007 21:41
Postitas suur
Algselt postitas: Cyber
Ütleme siis nii, et maitse oli hää jah..

Siin pildil on isegi läbipaistvam, kui see, mida ma proovisin..

Sulle teadmiseks, et läbipaistvus on viimastel päevadel tulnud. Suhkur on suht ära käinud ja enam nii magus pole. Pähe hakkab mehe moodi.
Tundub, et õlu on valmis käinud - rõhku enam üles ei aja ja üllatavalt selge on. Joobe ajab küll üles. Ajastus oli hea....
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 14:54
Postitas strohher
Kas sa tegid täpselt purgil oleva retsepti järgi või muutsid midagi? Lisasid pärmi vms:)
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 14:59
Postitas suur
Järgisin enam-vähem täpselt purgil olevat õpetust. Midagi lisaks ei pannud.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 15:01
Postitas strohher
Ma sellepärast uurin, et purk ikkagi 250.- seal piprapoes, ei tahaks midagi nässu keerata. Kas ise olete õlletegemise unarusse jätnud?
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 15:21
Postitas suur
Korteris õlle tegemine on ikka jama. Tarvis oleks pisut jahedamat ruumi. Aga eks mingi hetk panen vast jälle käima.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 15:31
Postitas strohher
Ma ka korteris. Ankur on 40L. Plaan sisse teha sinna 18L nagu purgil kirjas...või siis 14L. Kui käima läinud, siis panen rõdule. Pole veel nii külm. Samas, kui läheb jahedamaks, siis saab ankrule vatiteki ümber panna:) Kaua sa käia lasid kinniselt, et selgeks läks ja magus mekk ära kadus ja norm kangus võimust võttis?
p.s. Ma väga vabandan foorumisse tungimise pärast ja oma esimesed postitused hoopis õlle teemal tegin. Vabandan ennast sellega, et see teema siin on üks normaalsemaid õlletegemise teemasi. Ülejäänud, mis leidsin oli, kas laste pläma või muu:bs: Ja mul on ka Saab olnud...ehk see vabandab:drive:
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 15:55
Postitas suur
Algselt postitas: strohher
Vabandan ennast sellega, et see teema siin on üks normaalsemaid õlletegemise teemasi. Ülejäänud, mis leidsin oli, kas laste pläma või muu:bs: Ja mul on ka Saab olnud...ehk see vabandab:drive:
Aga ma olen kusagilt kuulnud (äkki lugesin siit), et poolikut ankrut õlut pole soovitatav teha. Paras on ankrusse max 10% (sinu puhul siis 4L) õhku jätta.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 16:00
Postitas strohher
Lugesin ka sellest;) Arvan, et ma katsetan pooliku ankruga, midagi väga valesti ju ei lähe...loodan vähemalt. Harid ehk mind selle koha pealt ja oskad ehk öelda, mis siis juhtub, kui pool ankrust teha.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Sept 17, 2008 18:10
Postitas miku
strohher, ära jama. Noore peedi saad sealt, kui õigel ajal ära ei joo. Point selles, et kui poolik ankur, siis peale kinni panemist käärib edasi nagu kell... ja alkoholi nõriseb sisse mis koliseb. Ehk siis lõpuks on sul selline kerge humalasisaldusega portvein vaadis... iga kohaliku joodiku unistus, pool liitrit ja linnukesed

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 8:10
Postitas strohher
Ah nii. Veini küll teha ei tahaks. Peab siis ikka täis tegema. Üks kivi piprapoe kapsaaeda. Kodus hakkasin maltoosapurki uurima ja etskae. Best before oct. 2006. Very nice. Tea, kas tuleks tagasi viia või saab sellest ikka õlle kätte. Selle plastmasskaane kiskusin maha juba.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 10:24
Postitas ttlauri
Tarbijakaitse oleks väga õnnelik sellise tehingu üle.

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 13:53
Postitas miku
kui on korralikult suletud anum, ei juhtu sellega õhkagi. Enams sellistele pannakse see bestbefore peale sellepärast, et sinna peab miskit panema ja toiduainetel on reeglina miski lagi, et a la 10 aastat ei saa panna. Ideepoolest peaks olema miski suhkruvaba kontsentraadiga, millega ei tohiks juhtuda õhkagi... kordan, kui anum oli korralikult suletud.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 14:01
Postitas strohher
No see on nagu konservipurk. Nagu ananassid on plekist konservipurgis. Sama purk, mis eelmisel lehel. Ma ise arvasin ka, et ei hakka tagasi viima.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 16:12
Postitas Ryhkija
Poole nõu tegemisel on liiga kangeks minemisest hullem hoopis oht, et pärmid viivad liigse õhu (hapniku) juuresolekul käärimistsükli selle viimase faasi ehk äädikani (etaanhape) lõpuni. Ma pakun, et õlleäädika joomine pole just suurim lõbu.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 16:34
Postitas strohher
Siis tuleb kas sigaruttu ära juua või villida 2L plastmasspudelitesse ntx?
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 20:09
Postitas NO FEAR
MA soovin õiget õlut teha. Otsin linnaseid...
Ühe väga austet foorumi liikme käest oli võimalik saada, kahjuks enam mitte. Siis lasin teha vast 50 litra ja altes jõuludest jõin veebruarini...

"ull jook" Ja suht odav tuli kokkuvõtteks. Ikka mitu korda odavam kui poekas.
Kus linnaseid saab???

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Sept 18, 2008 20:48
Postitas miku
'õige õllega' on sittakanti mässamist... keeda neid, nõruta, siis keeda jälle ja siis eelkäärita ja siis järelkäärita ja siis oota 20 päeva

naaah. Linnaseekstraktiga on lihtsam. Potskasse, manti juurde ja rahu majas

Laisa inimese värk
