1. leht 6-st
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 15:44
Postitas suur
Tekkis selline huvitav soov endale ise üks (ja rohkem) laar koduõlut teha ja mine tea, võibolla isegi õiget õunasiidrit. Aga on üks probleem. Nimelt puudub vastav instrumentaarium ja ise teha ka ei oska.
Kui kellelgi leidub kusagil üks õlleankur, mida maha sooviks müüa või teab keegi kedagi kes sooviks müüa, siis olen mõistliku hinna eest säärase asja endale ostma. Samuti võib soovitada tegijaid (päälinn ja selle lähiümbrus). aa, maht võiks olla ikka alla 100 liitri

. ütleme nii 30 - 60L.
Ettevõte nimega Starmeks pakub uut 40 liitrist õlleankrut minu jaoks ulmelise hinnaga, nii et seda mitte soovitada
http://www.starmeks.ee/Tooted/Boilerid/ ... %2030L.PDF
Samas oleks vahva kui siia laekuks kommentaare/nõuandeid õlleankru meisterdamise ja materjali kohta.
Korraks käis peast siuke mõte läbi, et küttesüsteemides kasutatakse vahvaid paisupaake (mis ilmselt tavalisest terasest), mida saaks äkki õlleankruks ümber kohendada.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 15:48
Postitas IFF
Mul on täitsa ankur olemas mis on vist 40L. Võin selle testimis huvides täitsa välja laenata.
Eeldusel, et ikka valmimise ajal ise kohal olen

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 16:09
Postitas suur
Algselt postitas: IFF
Mul on täitsa ankur olemas mis on vist 40L. Võin selle testimis huvides täitsa välja laenata.
Eeldusel, et ikka valmimise ajal ise kohal olen
Kui ta sul kasutusel pole, siis võiks isegi testida. samas ootab-vaatab, järsku pakub keegi müüa.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 16:13
Postitas IFF
Algselt postitas: suur
Algselt postitas: IFF
Mul on täitsa ankur olemas mis on vist 40L. Võin selle testimis huvides täitsa välja laenata.
Eeldusel, et ikka valmimise ajal ise kohal olen
Kui ta sul kasutusel pole, siis võiks isegi testida. samas ootab-vaatab, järsku pakub keegi müüa.
Endal kasutusel ei ole. Asub praegu samuti töökaaslase juurs, kes pruulis sinna õlut mingi aeg. Endal pole kodus jahedat kohta kuhu ankrut panna.

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 16:49
Postitas kaarel
Algselt postitas: suur
Samas oleks vahva kui siia laekuks kommentaare/nõuandeid õlleankru meisterdamise ja materjali kohta.
Korraks käis peast siuke mõte läbi, et küttesüsteemides kasutatakse vahvaid paisupaake (mis ilmselt tavalisest terasest), mida saaks äkki õlleankruks ümber kohendada.
Mõte on hea ja siht ka õige - kodus tehtud joogist on alati rohkem rõõmu kui väljamaa lurrist!:thumb:
Mulle on jäänud mulje nii Muhust, Saarest kui Hiiust, et öige koduölu tehakse ikka roostevabas nöus. Pealegi nendel keskkütte paisupaakidel on sees see kummist lötu, mis rikuks ölle maitse sootuks:
http://www.torujyri.ee/ee/infolehed/paisupaak.pdf. Mina soovitaks oma aruga jahtida roostevaba anumat, millele saaks siis lisada ülemisse otsa manomeetri ja sisendi ning alla kuskile kraani köige hää väljatuleva jauks.

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 16:58
Postitas Cyber
kui ise kõike õlletegemiseks vajalikku ei kasvata, siis on majanduslikult mõttetu seda õlut pruulida. Põhimõtte pärast OK... aga maltoosa kulu on umbes 4 krooni liitri õlle kohta... lisa sinna siis ka kõik muu ja ankru hind ka. Lõpuks saad selle kõige eest poest palju-palju õlut.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 17:02
Postitas IFF
Algselt postitas: Cyber
kui ise kõike õlletegemiseks vajalikku ei kasvata, siis on majanduslikult mõttetu seda õlut pruulida. Põhimõtte pärast OK... aga maltoosa kulu on umbes 4 krooni liitri õlle kohta... lisa sinna siis ka kõik muu ja ankru hind ka. Lõpuks saad selle kõige eest poest palju-palju õlut.
Selles mõttes on Cyberil täitsa õigus. Maltoosa + suhkur ning värgid ei tee seda just odavaks. Aga samas kui tahad teha just oma maitse järgi, ( kas väike kadaka marjad/oksad, karamellistunud suhkur, jne) et saada maitse elamust või siis nagu ma tegin just enda sünnipäevaks mõni aasta tagasi kenake 30L et inimestel oleks vaheldust ning mõnu ankrust endale korraliku puust Õllekappa õlut lasta. Sahvris õlut laskmas käija on omaette traditsioon ning hea jutuvestmis koht

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 17:18
Postitas teager
Suur, tule piilu mu garaashi, kanalis on peidus mitu kena vaati, mis peaksid kõik kvalifitseeruma sinu soovitud tegevuseks
terv, teager
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 17:21
Postitas IFF
Algselt postitas: teager
Suur, tule piilu mu garaashi, kanalis on peidus mitu kena vaati, mis peaksid kõik kvalifitseeruma sinu soovitud tegevuseks
terv, teager
Mine jah seal on kena kanal ka venitame kohe uued vedrud ka peale ehk ära.

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 18:41
Postitas suur
Algselt postitas: teager
Suur, tule piilu mu garaashi, kanalis on peidus mitu kena vaati, mis peaksid kõik kvalifitseeruma sinu soovitud tegevuseks
Teager, Räägi täpsemalt! Pakud laenata?
To Kaarel
Eks ta roostevaba peab olema jah. Kummijupist kuulsin juba oma soojustehnikust sõbra käest kah. Aga tema soovitus oli kasutada tarbevee paake, mis roostevabast.
Mis puutub koduõlle kallidusse/odavusse, siis sellele ei ole tõesti tähelepanu pööranud. Õllesõbra ja katsetajana tahaks ikka selle õlleteo ise järgi proovida. Teine asi on õunasiidri valmistamise proovimine. Võibolla kevadel lükkan maal ka kuhugi nurka mõne humalaseemne mulda, mine tea.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: E Nov 06, 2006 21:05
Postitas Cyber
Õunasiider... Mul tädimees kunagi pani ruumipuududsel õunamahla ankrusse ja siis unustas... Mõne kuu pärast oli mingi sünnipäev seal plaanis ja siis arvati, et oh mahl on ju seal kusagil... Kui lapsed kole vara magama kippusid siis tuli põhjus välja..

Ma olin miski 10-11 kanti siis vist vanuselt.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Nov 08, 2006 19:54
Postitas suur
Teageri abiga üks ankur hangitud. Hetkel n.ö. katseajal. Seisab esikus ja ootab, millal sisuga tegelema hakatakse. Peab veel päevinäinud ankru tihendid üle vaatama, muidu läheb õlletegu luhta. Kuna varem pole õlelteoga eriti kokku puutunud, siis esialgu alustan väikeste kogustega ja proovin maitseid viimistleda. Esimesi katselaare jagama ei kipu (tervislikel põhjustel), aga usun et järgmisi küll

.
Nüüd aga ootan igasuguseid koduõlle/siidri teemalisi soovitusi.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: K Nov 08, 2006 21:34
Postitas Cyber
Rumal, tervislikel põhjustel tulebki need ära jagada..
Maitse tempimisel võid kasutada mett, rosinaid. Mida iganes... Miku võiks välja ilmuda, ta ka vahepeal aretas kodus seda teemat, täitsa joodavat kraami tuli sealt veskist.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:00
Postitas margush
et siis 40 L nõu kohta:
4 pudelit maltoosat (etikettil soovitatakse vähem, aga kogemuse põhjal nii on parem)
vesi tuleb keeta 5 min (soovitav poest puhas vesi kankudega osta, kloorivett mitte mingil juhul)
kui lisad vette ka kadakamarju ja/või humalat siis keeda 10 min ja kurna sodi välja.
jahuta vesi maha 35-40 kraadini
pool pulka pärmi sega väikses kausis 1-2 suppilusika suhkruga - pärm sulab ilusti vedelaks - lisa tilk vett, et pärimass veel vedelamaks saada.
sega pärmi mass maltoosaga, lisa suhkrut/mett - vastavalt soovile
ja vala vesi ankrusse ja segades lisa maltoosa segumass
ankrut ära päris triiki täis vala, 3-4 liitrit võiks vaba ruumi ollam.
lase 16-24 tundi soojas ruumis lahtiselt käia, siis kaas peale ja tõsta jahedamasse ruumi, nt keldrisse
nädala pärast võib paari kraadise kalja pähe mekkida.
korralik jook peaks 2-3 nädalapärast endast märku andma
see on siis selline kiire ja kerge retsept, kus vähe möllamist ja eksimisruumi eriti ei ole.
ilma maltoosata (linnased, kadakamarjad, humal) tuleb parem, aga möllamist rohkem.
PS. tahtsid väiksema kogusega katsetada, aga minuarust kui väga palju vaba ruumi sisse jätta siis ei tule õiget nahka - vanemate inimeste jutust on selline ähmane mälestus.
Arvan et ei võta korralikult survet üles...
aga krt kogemus puudub, pole ise kunagi selle peale tulnud et ainult pool ankrut teha

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:21
Postitas qdwin
Mulle meeldivad sellised momendid:
lisa suhkrut/mett - vastavalt soovile
kui lisad vette ka kadakamarju ja/või humalat...
Veame kihla et kui kaks inimest teevad selle sama retsepti järgi ja lisavad kõik mida soovitatud, siis ikka on maitsed täiesti erinevad! Soovitused "lisada maitse järgi" ongi need mis asjast selle õige ja kordumatu teevad.
Seega detsembri alguses hakkame Suure autut tuunima ja ölutit degusteerima! Eksju!?
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:31
Postitas suur
Algselt postitas: qdwin
Seega detsembri alguses hakkame Suure autut tuunima ja ölutit degusteerima! Eksju!?
Oisakurat, ma olen asjast täiesti valesti aru saanud. Arvasin et saabneti foorumis õllesõpru polegi

EDIT: aga kadakamarjade ja humala hankimisega võib probleeme tekkida.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:36
Postitas optimus
Sai ka jaaniks õlle tehtud.
Laenasid manomeetrita ankru. Päris põnev oli sõit tallinnast saaremaale.
Hirm oli ,et lendab autos laiali
Aegajalt käisin lasin vurtsu välja ja lõpuks vist isegi nats palju.
Aga töötas küll, maitse üle mudiugi ei vaielda

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:42
Postitas IFF
Algselt postitas: suur
Algselt postitas: qdwin
Seega detsembri alguses hakkame Suure autut tuunima ja ölutit degusteerima! Eksju!?
Oisakurat, ma olen asjast täiesti valesti aru saanud. Arvasin et saabneti foorumis õllesõpru polegi

EDIT: aga kadakamarjade ja humala hankimisega võib probleeme tekkida.
Suur kuule, mine kuhugi ravimtaime poodi või apteeki ning sealt saad nii humalat kui kadaka marja osta. Kuigi humal on ikka suht kallis.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 10:44
Postitas qdwin
Räägi Teageriga! Ta kui libasaarlane teeb kiire treti ja toob Sulle originaalkraami! Ja las uurib välja mis on Saare ölle salakavaluse saladus!
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 11:09
Postitas Cyber
Krt, 2-3 nädalat on liiast... lajata sinna korralikult suhkrut sisse ja asi on sul nädala ajaga seoke vikat, et pool saabnetti joodad laua alla...
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: N Nov 09, 2006 13:46
Postitas margush
pole ta liiast midagi, aga jah kui suhkrut rohkem surada siis lükab kraadid kiirelt üles. maitse asi.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: R Nov 10, 2006 11:51
Postitas miku
ära tahate tappa üksteist oma 2-3 nädalaga vä?
Ühesnaga, kuldreegel, mida kunagi kasutati on järgmine:
Pudel maltoosat, kilo suhkrut ja 10l vett, surts pärmi. Selline konsistents. Sellise konsistentsiga käärimine:
24 - 36h lahtiselt, siis punsu kinni ja sealt siis:
- Lisa 48 tundi: selline kena naistekas, hea juua kuuma ilmaga ja eriti ei tapa ka
- Lisa 72 tundi: õlu hakkab meeste mõõtu võtma
- Lisa 90+ tundi: konkreetne noor peedikas ja joodiku unistus. Alkoholiprotsent tunde järgi 10+
Samas tuleb arvestada seda, et kui õlle teed pikemaks ajaks, siis ei pane kilo suhtrut, vaid näiteks aint pool kilo. Siis käärib see kutt lurinal ära ja kangemaks enam ei lähe. Magusust jms annab muude asjadega susida.
Aga sinna annab jah, igast kavalaid asju tempida, sõltuvalt sellest, mida kliendilt tahad, kas seda, et naljakalt käiks või seda, et lolli juttu ajaks

Üldiselt on see selline natukse teadusevärk. Kes tahab, võin kogemusi jagada. Praega olen ma eesti maltoosa natukseks rahule jätt ja eksperimenteerin inglise maltoosadega.
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: T Nov 14, 2006 8:15
Postitas vanasaab
Õllepruulijad sellised!:P Ajasite oma õllejutuga mulle sellised neelud kallale, et käisin maal vanemate juures ja tõin väiksema, 20-liitrise ankru ära:D. Tal ka 40-ne aga seda ei hakanud tarima. Nüüd lähipäevil, kui vabad päevad, hakkan tegutsema

.
Muide, üks netisait on Estonian Beer Guide, aga ei õnnestunud (loe: ei osanud:red: ) linkida
http://www.beerguide.ee/protsess.html
õnnestus vist ikkagi;)
Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: T Nov 14, 2006 8:44
Postitas miku
ref. beerguide. Seal on kaks erinevat protsessi: meskimine ja keetmine. Kui tahate rohkem sellist inglisepärast õlut, siis need kaks protsessi ühendatakse, linnaseid keedetakse kõval tulel miski tunnike või nii. Ja siis see kämm kurnatakse.
Aga üldiselt siuke ise põlveotsas algusest lõpuni tegemine on natukse keerukas, väga tihti ei tule tulem selline, kui oodatud. Siit soovitus, jätke see protsess professionaalidele ja kasutage siiski maltoosat

Õlleankur + loba teemal koduõlu/siider
Postitatud: T Nov 14, 2006 9:01
Postitas Mart900
to miku: 90+ tundi ja juba joodikute unistus? ei ole nüüd teab mis tuntud ja osav pruulija aga mõne vaadi olen ikka käima saanud ja järgi pole kunagi midagi jäänud, aga alla nädala pole ükski õlu veel käinud, ja mida jahedamas ja kauem ta käib seda klaarim mekkk on olnud.
Muide enesele mekib hästi kui natuke leiba ära kõrvetad ja siis selle leotist hulka lisad, peab selle jutu peale oma vinku kah külapealt üles otsima.