Tegime telefoni teel diili, et kannan raha arvega ette ja lähen autole ise järele. Palusin tuua auto Stockholmi, kuna asub sealt 400 km kaugemal. Ta ei olnud sellega nõus, kuid lasi minu tingimisel hinda alla. Müüja andis oma nõusoleku, et sõidan rootsi reg.numbritega Eestisse ja siis saadan need Rootsi tagasi. Samuti lubas ta ette valmistada kõik expordi dokumendid.
Olin pisut maad uurinud ja kuulnud, et rootslased ei anna alati kaasa auto tehnilise passi kahte osa. Saatsin müüjale kirja, kus küsisin: Kas te annate mulle kaasa tehnilise passi mõlemad osad, kui ma autole järele tulen? Müüja saatis mulle e-mailile E-tüübi kinnituse, et selle dokumendiga ma Eestisse sõidangi. Siis läks meie vahel tõsisemaks suhtlemiseks, sest sain Eesti ARKist infot, et nii ei sobi. Rootslane raius kui rauda, et tema mulle tehnilist passi ei anna. Saatsin talle EL sellekohase direktiivi, inglise keelse.
Automüüja inglise keel on väga nõrk ja raske on temaga suhelda. Inglise kirjakeelt mõistab veel vähem.
Lahendus:
Leidsin rootsi keele tõlgi, kes helistas rootsi ARKi ja siis automüüjale, kellel palus ka ARKi helistada. Rootsi ARK selgitas müüjale, et ta on vanades direktiivides kinni.
Müüja teatas seejärel, et ta annab mulle tehnilise passi mõlemad pooled, kuid kruvib rootsi numbrid autolt maha. Ma võtku Eesti ARKist transiitnumbrid.
Teatasin, et Eesti ARK ei väljasta E-tüübi kinnituse alusel transiitnubreid.
Tegin müüjale ettepaneku, et võtku mulle Rootsist transiitnumber ja ma maksan selle kinni, kuna see pidi aega võtma 8 päeva (nii kaua ma Roostis olla ei saa).
Või lasku mind ikkagi Eestisse Rootsi numbritega ja paneme kõik tema hirmud, minu suhtes, ostu-müügi lepingusse kirja.
Ta ei nõustunud ja väitis, et seni kuni mina sõidan Rootsi numbritega, vastutab selle autoga juhtuva või seonduva eest tema.
Tema pakkus, et kohe, kui ostusumma on talle laekunud, saadab ta mulle postiga tehnilise passi mõlemad osad ja ma võtku Eesti ARKist transiitnumbrid + kindlustus (varem lubas ka kindlustuse teha).
Kas mulle antakse tehnise passi alusel Rootsist tuleva auto jaoks transiitnumbreid, et auto Eestisse tuua? Auto ei ole ju Eesti registris. Smas jälle on tegemist EL territooriumiga.
Asi hakkab juba hulluks ajama. Müüja on kui sein

Palun aidake! Andke nõu, mida teha? Kuidas teha?
Kuidas ma saan auto ise ära tuua, et mitte kasutada treilerit. Kuidas ma saan numbrid? Ükskõik siis millised, peaasi, et töötab. Keegi rääkis kusagil mingitest riigisisestest transiitnumbritest, millega saaks sadamasse sõita, sealt saan juba ilma üle. On sellised olemas?
Tõlk ütles, et automüüja on närviliseks muutunud ja oli tõlgiga ebaviisakas. Eks ta on ka tüdinenud juba minu pealekäimisest.
Autost loobuda ka ei tahaks...kaua juba otsinud.