Heli upgrade ja küsimused

Suhtleme (heli + pilt) + auto teemadel...
Vasta
tavido

Tere,

autoks 2004 9-3 Saab naviga. Ees on siis 5vms kõlarit ja taga originaalis oli 2, vist tegemist selle nn 150W variandiga vms. Saabiga olen sõitrnud üle aasta, kuid nüüd peaks midagi selle stereoga lõpuks ette võtma. Heli ja selle kvaliteet ning jõudlus on jube ja siit ka mõned konkreetsed küsimused, tuhlasin ka foorumis ... aga kui keegi leiab aega vastata, siis oleks see siiski tore. Eesmärgiks oleks normaalse tasemega piisavalt võimas heli, mingit high end kvaliteet ja mega võimsust taga ajama ei hakka. Piisav oleks ees korralikult komponendid, taga korralikud ovaalid (mis on olemas) ja woofer. Teiste autode puhul on see lihtalt üüratult lihtsam olnud:

1. Ostsin tagumised kõlarid uued ja ühendasin maki taha Alpined ja loomulikult 4 ohmi, kuna vanad originaalid olin ära visanud siis tekkis küsimus kas originaal väiksed kõlarid olid 2 ohmi?? Ausalt öeldes ma ei tulnud selle peale et 2ohmised kõlarid võiksid olla, üldiselt ju neid ei kasutata ...
2. Hetkel on 4 ohmised ühendatud nn maki või headuniti taha, kui hea mõte see on? Ega sealt tahant suurt häält ei tule küll jah.
3.Antud küsimus oleks ilmselt pidanud esimene küsimus olema, millised on 2omi ja 4 ohmi peamised probleemkohad lähtuvalt stereo upgrademisest ning kui vaevarikkaks see tegevus läheb ja millega peaks arvestama.
4. Kui soovin panna tagumised Alpined läbi võimendi ning lisada woofer, siis kuidas on seda võimalik teha (võtta kõlari juhtmest sisend võimendile vms?), sest võib eeldada, et RCA väljund ilmselt puudub. Sellisel juhul kvaliteet halveneb, kui märgatav see vahe on? Kuidas võimendile üldse sobib see 2 ohmi signaal, millega peaks arvestama?
5. Esimesed kõlarid: kas tegemist on 13cm kompodega, kas on midagi veel ees? Kas ainult kõlarite vahetamine annab effekti (poes on enamikud kõlarid ju 4 ohmi), kui vahetada esimesed Alpine vastu vms?
6. Kui palju on üldse sellel ajal mõtet ilma headunii väljavahetamiseta, st paljuski sõltub ju heli kvaliteet viimasest.

Kuna foorumis tundus olevat piisavat kompetentsi, siis üritan esmainfo hankida teie käest, et selgeks teha kas sellel asjal on üldse mõtet. Kui headunit välja vahetada (mida alla 10K eriti ei saa) ei ole imõtet ka kogu seda vaeva ette võtta, kuna kulud läheksid väga märkismiväärseks.
Tänud!
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

Minu mäletamist mööda ei kasutata seal autos sellist tavalist moodust heli "liigutamiseks" head'ist kõlaritesse. Seal on vahepeal optikat jms ning lisaks pole seal tavaline signaal ja maandus tüüpi ühendus vaid mingi balanseeritud süsteem. Viimane väide on pärit leheküljelt, mis on küll 9-5 põhjal kirjutatud . Natuke annab aimu, sest ega see 9-3SS lihtsamaks kindlasti läinud pole..:P Ikka veel keerulisemaks, ma arvan.

Millegipärast arvan, et sellele head'ile millegi külge ehitamine on keerukam ja kulukam, kui otsast lõpuni ümber tegemine..:P
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
Kasutaja avatar
Thom

Algselt postitas: tavido
6. Kui palju on üldse sellel ajal mõtet ilma headunii väljavahetamiseta, st paljuski sõltub ju heli kvaliteet viimasest.

Kui ma Audiofookuses oma heli "parandamas" käisin, siis soovitati ikka tungivalt headunit välja vahetada, et korraliku tulemust saada. Ma muidugi ajasin vastu, sest ei tahtud välimust rikkuda ja aretati kaks ovaali läbi võimu ikkagi korralikult mängima. Heli läks kõvasti paremaks ja mulle esialgu piisab. Aga siililegi selge, et kui korraliku tulemust tahad siis vaja ikkagi vahetada. Btw, 10 tuhhi päris ei lähe - nagu aru sain saab ka lihtsalt ühe korraliku maki lisaks panna, läbi mille heli tuleb, iseasi kuhu sa selle paigutad, ma sobivat kohta nagu ei leidnud..
Kasutaja avatar
vallikas

Algselt postitas: Thom
Kui ma Audiofookuses oma heli "parandamas" käisin, siis soovitati ikka tungivalt headunit välja vahetada, et korraliku tulemust saada. Ma muidugi ajasin vastu, sest ei tahtud välimust rikkuda ja aretati kaks ovaali läbi võimu ikkagi korralikult mängima. Heli läks kõvasti paremaks ja mulle esialgu piisab. Aga siililegi selge, et kui korraliku tulemust tahad siis vaja ikkagi vahetada. Btw, 10 tuhhi päris ei lähe - nagu aru sain saab ka lihtsalt ühe korraliku maki lisaks panna, läbi mille heli tuleb, iseasi kuhu sa selle paigutad, ma sobivat kohta nagu ei leidnud..

Mulle jäi arusaamatuks, kas see heli liiguks siis viimase näite kohaselt originaalist lisamakki, tollest RCA-ga võimu ja võimust kõlaritesse? Kui toda lisamakki näppida ple vaja, siis võib ju koos võimuga olla pagassis...
timutit

Pea-võim-valjukad.Headi sees on ka võim.Tibatilluke...Tuleb jälgida asjade omavahelist sobivust võimsuse ja takistuse osas ja ongi kõik.Elekter liigub mööda traati.Plussi ja miinust ei tohi kokku panna ega segamini ajada.Takistus on elemendile peale kirjutatud.Kui neid tuleb ahelasse rohkem, siis jadas takistus R=R1+R2+... ja rööpi 1/R=1/R1+1/R2+...
Takistus on elemendil, mitte signaalil, mis peast või võimust tuleb.Mõni võimendi talub väikseimaks 1, mõni 2 ja mõni 4 oomise takistusega elementi-valjukat.Stereo ržiimis on valdavalt 4 ja 2 oomi taluvad.Nii on auto omadega tavaliselt.Tehase pea sees olev võim tavaliselt ka kannatab 4 oomi või on Saabi oma 2 peale tehtud.Või on veel 2 oomine lisatakisti võimu ja elemendi vahel.See muudab elemendi karakteristikuid ja käitumist.Kui on nii, siis 4 oomise asja lisamisel kasvab takistus 6 oomini ja see ei pruugi enam kellegile meeldida.Lisatakistite kasutamine on juba täpsem asi, mida ei ole mõtet ise katsetada.
Ja need tootjate väidetavad elementide takistused ei ole ka fikseeritud kindlad suurused, vaid on reeglina veidi väiksemad.Nad liigitatakse täisarvu klassidesse.

Ja üldiselt on selliseid asju mõtet küsida paigaldajate käest, siis end kurssi viia ja siis vajadusel kuskilt pädevatelt üle küsida.Et ei oleks ainult ühe paigaldaja aimatava omakasu ajendil antud nõu.Tavalises autofoorumis reeglina hakkab vastuseks tulema sellist jura, millega ei ole mitte midagi pihta hakata.Kõik ei pruugi olla jura, aga kust peaks teadmatuses vaevlev inimene vahet tegema, et kes räägib õigust ja kes ajab oma õigust.
Kasutaja avatar
Thom

Algselt postitas: vallikas
Algselt postitas: Thom

Mulle jäi arusaamatuks, kas see heli liiguks siis viimase näite kohaselt originaalist lisamakki, tollest RCA-ga võimu ja võimust kõlaritesse? Kui toda lisamakki näppida ple vaja, siis võib ju koos võimuga olla pagassis...
Nagu ma aru sain, siis asi saab alguses ikka lisamakist. Tundub, et originaalmakk tegeleb siis ainult suunatule piiksudega jms. Aga õigus on see, et kõige parem oleks asja uurida ikka korraliku paigaldaja.
tavido

Uue maki teemal tean nii palju öelda, et üks sõber lasi selle
spetsiaalselt helitehnikat paigaldavas kohas panna, makk pandi lakke, kuigi vist ainult nii, et ärakäiv display oli laes ja makk laekas. Paar tuttavad on lasknud makki samuti pardadzokki panna, samas on see ebamugav ja seega peaks makil olema kindlasti pult.
sat

Siin paar pilti, kust näha, kuidas Volvo S60-l on maki esipaneel päiksesirmi sisse paigaldatud.
http://www.rpgrupp.com/galeri.php?id=365,50
http://www.rpgrupp.com/galeri.php?id=366,50
Kel huvi võib ka kogu arvuti autosse projekti kohta lugeda, kust need pildid pärit.
http://www.mp3car.com/vbulletin/show-of ... post578243
tavido

Küsimus helivõimendi ühendamise kohta: kust on mõttekas/peaks võtma 9-3-l ignition signaali?
Vasta