Algselt postitas: Gals
Kui "ökolt" sa selle NG'ga sõitsid siis? Maantee maanteeks, see peaks alati sama olema, aga linna 100km keskmine võib ikka jõhkralt varieeruda. Kui ma siin tartus mäest üles-mäest alla, foorid foorid paremakäe reeglid ja meeletult väike keskmine kiirus (ja vahemaa mida ma igapäevaselt sõidan, on ka mingi 4-5 km, ehk siis mootor on enamik ajast väga külm ja segu rikas), siis tuleb praegu minu linna keskmiseks 16l/100-le. Ja võib öelda et isegi rahuliku jalaga.
Samas kui tallinnas kulgesin laupäeva päeval kadriorust nõmmele, kas siis järvevanalt või pikkadest laiadest sõprusepuiesteedelt ja mustamäe teedelt, ja seda sooja mootoriga ja rahulikult sõites sain keskmiseks napilt isegi ühekohalise arvu, aga no üldiselt ikkagi umbes tuli lõpuks 10 ja pool.
Nii et jah, kahjuks loeb väga palju linna enda loomusest ja enda vajadustest.
Aga peab ka mainima, et ökosõit ei tähenda ainult seda, et gaasipedaalile ainult kergelt tohib vastu minna ja seda 50-t või 60-t km tunnis hästi aeglaselt kogud, vaid ikka ettenägelik käitumine. 1. käiguga lased auto kõige pealt liikuma, siis 2. käiguga lased turbol ka väikse sutsaka tööd teha, ja siis on juba kuskil 60 märkamatu kiirusega sees, ja siis kulged 4. käiguga edasi, kui näed, et ees kõik vaba. Kui tegu on 70 alaga, siis võib samuti selle 2. käigu natuke puhuma panna, ja siis 4. või 5.ndaga edasi, see peaks juba nö. need lõõrid ka tahmast puhtana hoidma.
Teema on suht kütusekuluteemaks kiskunud

Ma ka liiklen igapäevaselt Tartus (184kW 9-5 Aero automaat) ja tänu ülalpool mainitud tingimustele on suht keeruline madalat kulu välja sõita - kui ainult linnasõit, tipptunnid, külm mootor jne. Kunagi mingi kuu aega tagasi proovisin puht sportlikust huvist, KUI minimaalseks on võimalik Aeroga linnakulu ajada. Absoluutne rekord oli 12,5L/100 pärast umbes nädalast liiklemist. Sõidustiil oligi umbes nii, et väntad autole madalate pööretega hoo sisse ja üritad siis enamuse ajast kulgeda vabahoos

Samuti kaugele vaadates, et mida järgmine foor teeb jne., mäe kallakuid kasutades (Riia mäelt saab kaupsi ristini ka hea õnne korral gaasi vajutamata) jne.

Tartu oma paremkäe-ristmikega jms. spetsiifikaga ei saa kunagi olla nii öko kui Tallinn, kus vahemaad pikemad. Kui aga väga enda sõidustiili ei jälgi, siis 14 sajale on ikka ära. Maanteel samas annab tõesti alla 7 sõita (kont väljas, püsikiirushoidja jne.)
"Why do those people who drive SAAB have THAT smile on their face?!" / J.Clarkson