Nii, teen siis teemale pikema update'i jälle. See auto välimuse uuendamine 2004-2005 mudeliaasta Aeroks on mul olnud salajaseks kinnisideeks juba auto ostust saati - rohkem kui 3 aastat tagasi. Võib tekkida küsimus sellise tegevuse mõttekusest, kuna nüüdseks on 2002 ja 2004 mudelite hinnad peaaegu võrdsustunud, sõltuvalt müüjast ja auto päritolust/korrasolekust. Kui ma selle auto ostsin 2007. aasta juunis, siis mäletan selgelt, et soodsaima 2004 mudeli jaoks oleks pidanud maksma 85k rohkem, kui ma tol korral maksin. Autot nüüd aga uuema vastu välja vahetada mingil juhul ei tahtnud. Olen teda hästi hoidnud, enda järgi kohandanud, lisasid ostnud ja muud moodi investeerinud, kast sai ka alles vahetatud ja senine ajalugu on läbipaistev (teemas eelpoolmainitud tasuta ketivahetus VM-is tehasegarantiiga) jne. Tänaseks on Saabikust kujunenud täieõiguslik pereliige ja isegi elukaaslane hüüatas solvunult: "Ei müü Saabi maha!", kui linnas sõites ükskord juhtusin mokaotsast mainima, et see XC70 seal on ka päris kena ja ruumikas...

GM või non-GM, minu arust on võimalik ka 9-5st samamoodi sõltuvuses olla, nagu klassikalistest Saabidest. Mulle meeldib Rootsi, sealsed pere- ja kodanikuühiskonna väärtused (vb seetõttu, et see oli kunagi esimene välisriik kuhu väikese poisina sattusin). SaabsUnitedis kunagi keegi kirjutas, et rootsi autode erinevus sakslastest võiks seisneda selles, et kuivõrd saksa luksauto on läikiv staatusesümbol, mida vahetatakse iga aasta-paari tagant uuema vastu, näitamaks oma head majanduslikku käekäiku, siis rootsi auto on väga pikaks ajaks tehtud investeering, mis tänu oma praktilistele omadustele ja töökindlusele tasub end pikas perspektiivis kuhjaga ära. Okei, see viimane kuulub küll rohkem sellesse ajastusse, kui rootsi raud tiba kandilisem (ja tõepoolest vastupidavam) oli, aga vähemalt seda filosoofiat toetan ka praegu
Totaalselt teemast kõrvale jutt, siin siis ka pilte. Teostus Saabi-Anti poolt

Kuna pildid tehtud varjus, siis muutused pildi peal ehk väga silma ei hakkagi.
Natuke siis ka eelpool mainitud modifikatsioonidest salongis. Suvel võtsin internetist leitud juhendi järgi stereo koost lahti ja modisin kassetimängija MP3 sööma, välise 3,5mm audiosisendi kaudu. Töö põhimõtte poolest keeruline ei olnud, küll aga on paras k*pp juhtmeid mikroskeemi külge tinutada, kui täpset kolbi ei ole. See tegevus peab ikka ülitäpne olema. Endal õnnestus see alles pärast korduvaid proovimisi ja tuli üks kord ka kõik uuesti teha, kui pärast stereo tagasipanemist oli üks juhtmetest siiski kuidagi lahti tulnud. Aga lõpp hea, kõik hea, sain kõik juhtmed suuremate tinaplönnidega ilusti pidama ja praeguseks on iPod mänginud autos juba 2 kuud ilma ühegi probleemita
Kui keegi tahab endal sarnast tööd ette võtta, siis oluline ära märkida, et 1998-2001 ja 2002-2005 mudelitel on siiski erinev stereo (kuigi juhendis märgib, et sama). Hakkasin tööd tegema
selle juhendi järgi, aga siis avastasin, et kassetika mikroskeem hoopis teistsuguse väljanägemisega, lisaks on 02-05 omal paar lisajuhet, mis vaja lahti ühendada enne CD-mooduli eraldamist. Lühidalt kokku võttes - 2002-2005 mudelite omanikel tasub järgida hoopis
seda juhendit.
Sisendi MP3 jaoks tekitasin endal läbi "plangunupu", mis ESP nupu all:
Et MP3-mängijat või iPodi kuulatavaks teha, tuleb kassettikas hoida kassetti, mis kogu aeg siis ketrab. Kassetika helipeast tuleva signaali lõikasin mikroskeemil läbi, nagu juhendis kirjas. Seega kassetti enam kuulata ei saa ja on likvideeritud ka risk, et selle kaudu müra süsteemi tuleb. Küll aga on kuskil veel mingi sensor, mida mul lollitada ei õnnestunud, kuna spetsiaalselt auto jaoks eemaldasin ühel kassetil seest lindi (vältimaks vahelekerimist vms. probleemi). Seda aga stereo enam ei söö ja ütleb "NO TAPE". Küllap siis on kuskil veel mingi sensor, mis ütleb ajule, et helipeal pole enam hõõrdumist või ketramisel puudub koormus....

Igatahes käian nüüd kuulamiseks 120-mindist kasa kogu oma teibiga edasi-tagasi ja ainuke downside kogu asja juures on see, et kui kassett jõuab lõpuni ja vahetab poolt, siis heli lõigatakse ka selleks hetkeks paariks sekundiks ära. Aga sedagi juhtub siis selle kasseti puhul vaid kord tunnis.... Omades 48GB muusikaparki autos kergelt kättesaadavana, on see väike hind, mida maksta.
iPod-i kinnitamiseks aga kasutasin lihtsat teibiga krõpsupaela:
Gepsuga olen nüüdseks kulgenud peaaegu 2 aastat ja alati käis närvidele lahtiselt tolknev juhe, tegin siis gepsualuse ja juhtme ka rohkem statsionaarseks, nagu allpool piltidel näha. Kui vargapoisid peaks seda teemat lugema, siis teadmiseks, et ei iPod-i ega gepsu ma kunagi autos ei hoia ning autosolevat juhet ka ilma lõhkumata kätte ei saa, nii et ei tasu vaeva ära
Keskkonsool on nüüd nats crowded küll, aga see-eest funktsionaalne ja kõike on mugav kasutada. Ahjaa, nagu näha, siis mingi aeg vahetasin pärast telefoni vahetamist ka telefonihoidiku autos ära ja kuna uuematel Nokia telefonidel PopPort'i enam pole ja laadimist ei toeta, siis tekkis selle tõttu väike lisa-ebamugavus. Laadimiseks peab nüüd kasutama tavalist sigaretisüütaja varianti (kui just ka seda auto sisse ei integreeri lähiajal). Kõne toimub aga läbi Bluetoothi ja seega ei pea telefoni enam taskust välja võtmagi. Kuna ühendus on auto töötades alati aktiivne, siis on sellega naljagi saanud. Ükskord läksin töötavast autost välja 10 meetri kaugusele, et Saabikust loodusvõtet teha, kui minu kaasreisijad autos ägedalt kätega vehkima hakkasid - minu taskus olev telefon hakkas äkitsi karjuma läbi autos töötava stereo, taskus ei teinud ta mõistagi piuksugi....
Selleks korraks kõik jälle. Panen veel mõned pildid üles, mis kunagi erinevatel aegadel tehtud:
DEPUTY DRIVER:
HOCKEY-STICK:
ÖINE KOKPIT:

"Why do those people who drive SAAB have THAT smile on their face?!" / J.Clarkson