Mina isiklikult pole kunagi aru saanud jäigast mina-ei-töötle seisukohast. Järeltöötlus on väga suur osa fotograafiast, kusjuures oli seda ka analoogi ajastul. Väikse posina veetsin tunde isaga Rahva Hääle fotolaboris ja see on ikka omaette teadus, kuidas asju vanasti tehti. Aga tehti ja sugugi mitte vähe.
Ise pildistan 99% RAW'sse ja käin kõik pildid rohkem või vähem üle. Ses mõttes muidugi tore, kui asi piirdub jpg'i konvertimise või väikese cropiga, aga RAW formaat annab nii palju võimalusi tulemi mõjutamiseks, et oleks ju päris tobe need võimalused kasutamata jätta parema lõpptulemuse saavutamiseks. Ma muidugi ei räägi siin kortsude silumisest vaid töötlusest laiemalt

Saabi kontekstis: näiteks enda küülikut pildistades jätkan päris kindlasti pilditöötlust - antenni digitaalselt eemaldamist - seniks kuni see sealt reaalselt ka kaob. No ei taibanud enne kere värvi andmist seda eemaldada ja üha rohkem häirib. Tõenäoliselt keeran ka viltuse horisondi sirgeks jms. Kas ma nüüd enam ei peaks siis pilte konkursile saatma? Kas pilt üldisemalt muutub sellest kehvemaks, et autol pole enam antenni näiliselt küljes?