eile tekkis põhjus siia esimene postitus teha. Põhjus näeb välja selline:
masinast on juba siinses foorumis vähemasti kolmel korral juttu olnud:
eelmise omaniku autoteema siinsamas Lugejate autode rubriigis
eelmise omaniku müügiteema
ühe huvilise Ostuabi-teema
Saabimõte tekkis mul nädalat kaks tagasi. Mõttesse/pähe mahtus ainult sedaan-Aero. Maarjamaal pakutavatest enam-vähem sobivad sedaanid evisid-evivad aga automaatkasti. Selle kastitüübi mõtet sai isegi mõeldud, aga mõte sai otsa. Õnneks ei alanud mõttetus - natuke möödanikus tuulates sai selgeks, et manuaal-sedaan-aerosid ülemäära palju ei liigu ja ei ole mõtet ootama hakata.
punase vaguni meeldiv hinnapoliitika pani universaali poole vaatama. Nn päris õige masina kriteeriume oli (liiga) palju:
- Maarjamaal ja soovitavalt Tallinnas olev
- manuaalkastiga Aero
- mitte-halli värvi
- sedaan
- heleda sisuga
- lisavigureid 9-5 "miinimumist" enam
leppisin punase puhul vaid esimese kolme olemasoluga - pigem juba "farmer", kui "tomat"

punase masina möödanikust.
tuli 2007a Saksamaalt. Praeguseks on kulgenud 317Mm. Väidetavalt on ca 210Mm peal tehasegarantii korras saanud uue mootori-turbo. Üks kaasasolev paber tõesti sellele viitab, aga pelgalt selle põhjal ei julgeks ma öelda, et sealt loetav "uuendamine" just vahetust tähendab ning kui seda, siis kas vahetus ikka tähendab vahetust tuttuue vastu.
aga las see olla - moto-turbo tervisel ei tundu-kostu suurt häda olevat ja sellest teadmisest tegelikult piisab. Veel ei tohiks häda olla DI-kassetil ja ABS ajul, sest üks olla hiljaaegu uuega asendatud ning teine lapitud. Kett ei taha ehk kah tähelepanu - kuulda teda pole ning 317Mm on ehk läbisõit, mis lubab eeldada, et tehaseketist jutt enam ei käi.
hooldamise-vahetamise võtmes aga natuke ikka jutte on. Need jagunevad lausa kaheks prioriteediks:
- õlivahetus, õhufilter
- õhulugeja veeres oleva temp anduri vahetus (CE tuluke pidavat justament seepärast põlema)
- amordi tugilaagrite vahetus, mille käigus ka amortide-pukside olukorrast aimu saab - ilmselt leiab sealt veel asju. Nagu temp andur, on ka tugilaagri-diagnoos tulnud autoga kaasa ja ma ei ole kontrollinud. Igatahes Saabi esisilla kolina detsibellidele ei leidu mu seni peetud-peetavate masinate hulgas vastast. Senised masinad on olnud tiba vanemad - 20 kuni pea 50 aastat
- tagaluugiamortide vahetus
- generaatoririhma vahetus ehk. Mulle tundub, et midagi selle rihma alt teeb natukene rohkem "suminat", kui vaja oleks. Eks näis. Kasutajamanuaalist vahib vastu ulmepikk soolikas - seda rihma ei taha ilmselt tee veeres küll vahetada...
madalamat prioriteeti on samuti natuke:
- pidurite uuendamine nii ees kui taga. Tundub et ka käsipidur. Piduriõlivahetus
- SID parandus või vahetus
- põhja korrosioonitõrje profülaktika mõttes. Masin muutub 4..5kg (miinus ära aurustuv lahusti) raskemaks
- kosmeetilised maalritööd tiivakaartel, bensuluugi-kapoti ja ehk ka stangede värvimine
- tagaklaasi pesufunktsiooni taastamine
- ilmselt ka jahutusvedeliku vahetus
küsimus: kas manuaalkast järgib üldist üherattaveoliste loogikat ning selle õli pole tarvidust torkida? Külmaga paksenev õli mind Saabi puhul ei häiri - talvel on mul kombeks neliveolisega liikuda ja sama plaan on ka eelolevaks talveks
vajaka on ka paar vidinat nn secondhandina:
- kärukonks. Tespera kataloog ei erista keretüüpe. Bosali kataloog annab sel tootjal sedaanile ja universaalile samu asju. Kas seda saab ka muudele üldistada ning sedaan-universaal jagavad samu asju?
- katuseraam
- bensuluuk
ja saigi vist kõik meelel-olev kirja. Küllap tekib asju, millest kirjutada. Siin teemas jutuaine andmine on teretulnud - nii konkreetse isendi mineviku-oleviku osas kui ka üldiste suuniste-soovituste andmine.
muidugi võib ka pakkuda ülal puudu jäänud vidinaid - nii konks kui katuseraamid võiks masinal juba küljes olla

kuulmiste-nägemisteni,
Teet