Saabi mees Suusamees
9 km laupäeval. Lund on vähevõitu. 15 aastat tagasi tagasi tundus, et vabastiil on ainus, mis kõne alla tuleb. Aga viimasel paaril aastal on süvenenud arvamus, et peaks klassikasuusad soetama. Saaks tempot alla võtta ja pikemalt sõita (kui tüüpilised 10-15 uisukilomeetrit). Ja teistsuguse elamuse.
- ivomets
- Vanasaabikala
- Auto: Saab 96 , Saaburu, Subaru
mis sa ajad Ivomets, kui sul sel talvel pm 300km seljataga, siis 5,5 - 6 h sõit täiesti rahulikult sõidetavTänaseks üle 283 km sõidetud, aga maraton on ikka sportlastele.
mul on probleeme riietusega, et tundki ära sõita.
algul on külm, siis saad naha soojaks, higistad, siis hakkab õige vähe palav, siis hakkab higi jahtuma ja hakkab külm...
olen proovinud erinevaid riideid ja mitmeid kihte ja järjekorda jne . aga sellist head varianti ei ole leidnud. Mingi t- särgi ja kampsuni variant oli nagu vahepeal kõige parem... aga kiidetakse ju ikka mingeid spets pesusid jne.... aga mina nagu seda ei ole suunud leida, omi asju varieerides, et külm ei hakkaks lõpuks.
tempo umbes 144 lööki/min, mis kannataks nagu pikalt panna...
eks see aasta olengi vaid niimoodi vaikselt tiksunud 7...8 nädalat, nüüd nagu peaks muutma treeningplaani nats äkilisemaks.

KUI AUTO ON KATGI TOO OMA AUTO IVOMETSA SOJA GARAZI
Keevitan, värvin, keeran mutreid kinni ja lahti.

Puuvillast t-särki ära küll pane 1. kihiks!! Ikka kunstmaterjal peab olema. Vōi mingi villasegu. Ka suvine spordipesu ei sobi talvel hästi, on jupp maad parem kui puuvill aga niiskena muutub siiski ebameeldivalt jahedaks. Näiteks Brynje võrksärk on talviseks alumiseks kihiks päris hea. Minu jaoks on suht lollikindel selline kombinatsioon:
- brynje särk
- mingi õhuke fliiss (mikrofliiss)
- vajadusel veel õhuke lohvka vest
- vastavalt välistemperatuurile kas õhuke või paksem tuultpidav jope (paksu jope alla vesti ei pane). Jope kas päris õhuke või softshell. Alates -10 panen kas jopele veel midagi peale, paksu fliisi näiteks. Või asendan õhukese jope softshelliga. Olen kerge vatiiniga mäesuusajopega ka proovinud aga see on kuidagi umbsem. Üle 1,5h ma tavaliselt järjest ei suusata. Pulss on 145-150 valdavalt.
Selline HH peaks ka 1. kihiks ok olema, ise proovinud ei ole.
- brynje särk
- mingi õhuke fliiss (mikrofliiss)
- vajadusel veel õhuke lohvka vest
- vastavalt välistemperatuurile kas õhuke või paksem tuultpidav jope (paksu jope alla vesti ei pane). Jope kas päris õhuke või softshell. Alates -10 panen kas jopele veel midagi peale, paksu fliisi näiteks. Või asendan õhukese jope softshelliga. Olen kerge vatiiniga mäesuusajopega ka proovinud aga see on kuidagi umbsem. Üle 1,5h ma tavaliselt järjest ei suusata. Pulss on 145-150 valdavalt.
Selline HH peaks ka 1. kihiks ok olema, ise proovinud ei ole.
Ivomets, sul jah veidi valesti see riietumine. Oluline on kihilisus ja et riie laseks õhku läbi aga oleks nö tuulekindel ja hoiaks sooja. Isiklikult kasutan sooja pesu, talviseks jooksmiseks mõeldud paksemat fliisi, kaela soojas hoidmiseks seda kaelust ja peal siis õhuke/paks tuultpidav jope (vastavalt ilmale).
ühesõnaga kõik ühtib AndresV soovitustega
ühesõnaga kõik ühtib AndresV soovitustega
- ivomets
- Vanasaabikala
Ühesõnaga kirjutan, mida kannan:
esiteks läheb selga üks sünteetiline spordipesu särk. tavaliselt lühileste varrukatega. firma Ocean või Mizuno.
teiseks sinna peale spets suusatamise dressipluus.firma Apex sportfull windstoper, ehk selline, mis eest tuult läbi ei lase, tagant laseb.
Mulle räägitud, et nii aitab. aga nii on alati külm!
Siis soojemate ilmadega 0... ja + poole, tuuleta, kolmandaks panen peale kas fliisist vesti, tagant vaid fliis, eest lisaks tuulekindel mingi riie lisaks.
algul toimib aga hiljem külm hakkab.
Või panen kolmandaks ühe voodriga õhukese "joodikujope", sellise, millega sommid vina ja õlut käivad ostmas, ja mis tagant vaid fliisiga kaetud ja sinna peale oma vesti.
Mõnus soe sõita aga hiljem riided siiski higist märjad ja külm...
ühesõnaga higi ei lahku piisavalt..
Samas ma pole mingi eriline suur higistaja muidu.... ja külma saada ka ei taha, seepärast ehk pisut soojemat riietust tahan, et mitte tõbiseks jääda.
Vahest sõidan lihtsalt t-särk, kampsun ja jope. isegi nagu mõnusam, särk on küll märg aga külmatunnet nagu vähem...
esiteks läheb selga üks sünteetiline spordipesu särk. tavaliselt lühileste varrukatega. firma Ocean või Mizuno.
teiseks sinna peale spets suusatamise dressipluus.firma Apex sportfull windstoper, ehk selline, mis eest tuult läbi ei lase, tagant laseb.
Mulle räägitud, et nii aitab. aga nii on alati külm!
Siis soojemate ilmadega 0... ja + poole, tuuleta, kolmandaks panen peale kas fliisist vesti, tagant vaid fliis, eest lisaks tuulekindel mingi riie lisaks.
algul toimib aga hiljem külm hakkab.
Või panen kolmandaks ühe voodriga õhukese "joodikujope", sellise, millega sommid vina ja õlut käivad ostmas, ja mis tagant vaid fliisiga kaetud ja sinna peale oma vesti.
Mõnus soe sõita aga hiljem riided siiski higist märjad ja külm...
ühesõnaga higi ei lahku piisavalt..
Samas ma pole mingi eriline suur higistaja muidu.... ja külma saada ka ei taha, seepärast ehk pisut soojemat riietust tahan, et mitte tõbiseks jääda.
Vahest sõidan lihtsalt t-särk, kampsun ja jope. isegi nagu mõnusam, särk on küll märg aga külmatunnet nagu vähem...

Sünteetilist t-särki mina alla +5 ei paneks 1. kihiks. Minu jaoks külmavõitu. Võrk on soojem, puhtam ja kuivem
. Ma arvan suurt vahet pole kas võrk on Mil-Tec, Brynje või Aclima.
See on veits individuaalne värk. Ainult sünt.pesu + windstopper - minul hakkaks raudselt külm. Õhuke fliiss on miinimum, mis ma sinna vahele peaks panema. Samas naine paneb fliisi asemel 2. kihiks ainult mingi õhukese sünt. särgi ja windstopperi alla ja tal ei ole külm. Ta saab 0 kraadi juures (kui windchill-i ei ole) kohati isegi kahe kihiga hakkama (võrk pluss windstopper), mina ei saa.
Mina räägin kogu aeg 1-1,5h sõidust. Maraton on nii pikk, seal peaks veits aeglasem tempo olema ja teoreetiliselt mitte nii intensiivselt higistama. Ehk siis peaksid veidi kuivem olema.

See on veits individuaalne värk. Ainult sünt.pesu + windstopper - minul hakkaks raudselt külm. Õhuke fliiss on miinimum, mis ma sinna vahele peaks panema. Samas naine paneb fliisi asemel 2. kihiks ainult mingi õhukese sünt. särgi ja windstopperi alla ja tal ei ole külm. Ta saab 0 kraadi juures (kui windchill-i ei ole) kohati isegi kahe kihiga hakkama (võrk pluss windstopper), mina ei saa.
Mina räägin kogu aeg 1-1,5h sõidust. Maraton on nii pikk, seal peaks veits aeglasem tempo olema ja teoreetiliselt mitte nii intensiivselt higistama. Ehk siis peaksid veidi kuivem olema.
alati õiged kihid ka ei aita, sest inimese külmatundlikkus ja higistamine on erinevad. Ivometsale soovitan proovida kuiva särgi varianti, mida maratonil ennegi nähtud. Paned kaks sõpra rajale ja nende kätte kuivad alumise kihi särgid ja müts.
Ehk mõte see, et 63 km jooksul vahetad kahel korral kuiva vastu välja. Ok, aega nats kulub, aga see üsna vähetähtis kadu. Lisaks, higistamist/külmetamist on hea reguleerida ka õigetes kogustes joomisega.
Ehk mõte see, et 63 km jooksul vahetad kahel korral kuiva vastu välja. Ok, aega nats kulub, aga see üsna vähetähtis kadu. Lisaks, higistamist/külmetamist on hea reguleerida ka õigetes kogustes joomisega.
- ivomets
- Vanasaabikala
Jätkame teemat:
Tänud kõigile, kes nõuga abiks on.
Läksin tegin tiiru meie kolmes spordipoes ja uurisin sealt kah.
Rademarist sain tõesti sellise soovituse, et pesu, fliis ja windstop jope.
aga soovitati ka windstoppesu ja vaid jope? (vot on selline windstopiga pesu, millel esiosa kahe kordne. see tundud ikka liiga karm, et kuhu sealt see higi läheb??)
lisaks vajadusel peale vest.
Kunagi olla nende toodetel lausa numbrid peal, et mis 1 ja mis 2 ja mis 3.
Sportlandist ostsin siiski õhukese fliisi proovimiseks.
Edasi läksin Ar2 poodi. sealt öeldi kohe, et fliis ei ole sportimiseks ja soovitati nr 2 -ks lihtsalt mingit sünt. dressipluusi...
Eks ma nüüd katsetan nr 2 ga. + vest. ja loobun oma "joodikujopest" vest on selles suhtes hea, et sellel teed luku lahti reguleerid nagu vanasti oli ribakatik radiaatori ees...
Tänud kõigile, kes nõuga abiks on.
Läksin tegin tiiru meie kolmes spordipoes ja uurisin sealt kah.
Rademarist sain tõesti sellise soovituse, et pesu, fliis ja windstop jope.
aga soovitati ka windstoppesu ja vaid jope? (vot on selline windstopiga pesu, millel esiosa kahe kordne. see tundud ikka liiga karm, et kuhu sealt see higi läheb??)
lisaks vajadusel peale vest.
Kunagi olla nende toodetel lausa numbrid peal, et mis 1 ja mis 2 ja mis 3.
Sportlandist ostsin siiski õhukese fliisi proovimiseks.
Edasi läksin Ar2 poodi. sealt öeldi kohe, et fliis ei ole sportimiseks ja soovitati nr 2 -ks lihtsalt mingit sünt. dressipluusi...
Eks ma nüüd katsetan nr 2 ga. + vest. ja loobun oma "joodikujopest" vest on selles suhtes hea, et sellel teed luku lahti reguleerid nagu vanasti oli ribakatik radiaatori ees...

windstop jope või vest on head küll. Just külma ja tuulise ilmaga ei hakka külm, aga samas higistamist ei suurenda, kuna windstop kohad siiski ainult ees.
Üks hea nipp on õige riietuse äratundmiseks see, et kui stardis/sõitmist alustades on jahe, siis on õige riietus, aga kui juba alguses on mõnusalt soe, siis on selgelt liiga soe riietus.
Mina kannan alati pigemini jahedamat riietust, kuid kasutan pm alati apteegist ostetud õhukest selja vööd, mis tagab selle, et vahepeal seisma jäädes ei saa selg külma.
Üks hea nipp on õige riietuse äratundmiseks see, et kui stardis/sõitmist alustades on jahe, siis on õige riietus, aga kui juba alguses on mõnusalt soe, siis on selgelt liiga soe riietus.
Mina kannan alati pigemini jahedamat riietust, kuid kasutan pm alati apteegist ostetud õhukest selja vööd, mis tagab selle, et vahepeal seisma jäädes ei saa selg külma.
tempo umbes 144 lööki/min, mis kannataks nagu pikalt panna...
eks see aasta olengi vaid niimoodi vaikselt tiksunud 7...8 nädalat, nüüd nagu peaks muutma treeningplaani nats äkilisemaks.pääasi, et üle ei paneks liiga....
Nüüd oleks paras aeg (nädal enne maratoni) teha üks pikem ots nn.tühjendussõit ja siis see viimane nädal puhas taastumine-korralik söök(süsivesikud) ja kerge treening. Äkilisemat trenni on juba hilja teha(panedki üle)
Korra või paar võid ju teha lühemaid äkilisemaid sutsakid-harjutad organismi ka hapnikuvõlas liikuma aga mitte rohkem.
Riietusega on nii,et alumine kiht peaks eelkõige õhku läbi laskama,vett(higi) imama ja olema kindlasti liibuv ,ehk ümber ihu.Pealmine kiht võiks eest tuult pidada.
Lohvakad riided jätavad keha ja riide vahele õhuruumi,mis algul küll soojeneb aga suusatades külma õhuvoolu tõttu hakkab jahtuma ja siis hakkabki külm.Seega võiks ka pealmised kihid võimalikult keha ligi olla.
Jõudu treeningul ja edu maratonil:)
Peab meeles pidama, et fliisil ja fliisil on ka suur vahe ja päris igasugune fliisiks nimetatav karvane materjal ei sobi sportimiseks tõepoolest.Rademarist sain tõesti sellise soovituse, et pesu, fliis ja windstop jope.
....
Edasi läksin Ar2 poodi. sealt öeldi kohe, et fliis ei ole sportimiseks
Korralik sünteetiline mikrofliis toimib aga külmas ilmas rahmeldades 2. kihina suurepäraselt, juhib niiskuse eemale ja hoiab keha soojas.
- ivomets
- Vanasaabikala
Tagasisidet suusariietuse koha pealt:
nüüd olen sõitnu nii, et nr 2 on õhukene fliis.
Ja tundub olema hea! ja vestiga ehk nr.4 ga reguleerin soojust. Meil praegu mingi 10 meetrit tuult ja kiiretel laskumistel käib see luust ja lihast läbi!
Aga jõulukal on supperrajad ikka. ainlt suusatajaid üksikud....
nüüd olen sõitnu nii, et nr 2 on õhukene fliis.
Ja tundub olema hea! ja vestiga ehk nr.4 ga reguleerin soojust. Meil praegu mingi 10 meetrit tuult ja kiiretel laskumistel käib see luust ja lihast läbi!
Aga jõulukal on supperrajad ikka. ainlt suusatajaid üksikud....