Sai siis käidud ühes kolmest Tallinna Saabe remontivas töökojas. Öeldi, et auto juba vana ja lekked ning vaja mootor maha tõsta ja sisse vaadata, kuigi see mootor oli nende enda poolt kap remonditud mõned aastad tagasi. Tulin tulema suurte hinnanumbrite saatel ja sellise tossupilvega, et pidin 500m töökojast eemal tee pealt kõrvale põikama, et teised ka näeks liigelda. Lasin õlil summuti kaudu välja (tossuna) ja siis edasi liiklusesse.
Sai viidud teise Tallinna Saabe remontivasse kohta ülevaatusele. Kohe alul suured sõnad meeste poolt, et oh mis ta siis ikka ära ei ole, et seal 3 põhjust saab vaid olla tossamisel. Auto sain tagasi kommentaaridega, et mootor vaja maha võtta ja vaadata, mis seal sees juhtunud on. Suured ja ilusad hinnanumbrid jälle kõrvus kumisemas mõnusasti.
Kolmandasse kohta ei viitsinud isegi autot enam viia, sest sealt on alati saanud kommentaari, et vahetame kõik jupid uute vastu, mis asjasse vähegi puutuvad, ega muidu seda korda ei saa jne jne.
Olin juba valmis uuemat mootorit peale soetama ja muid trikke tegema. Samas kumises kuklas, et kui nagunii läheb vahetusse või tegemisse, siis võin ju ise oma superautovõhiku käed käiku lasta, et kui keeran pekki, siis keeran, kaotada pole midagi. Mõeldud, tehtud. Natuke otsimisi mööda internetti ja tekkisid mõned ideed.
1. Kakkusin lahti õhusissevoolu otsa cobra ülemisest otsast ja vastu vaatas mingi eriti rokane sisemus. Tekkis juba tunne, et õli on natuke liiga palju sattunud sellesse kohta. Internetis üks pajatas, et vahetas cobra otsas istuva banjo poldi ära ja sai korda. Kakkusin lahti, tegin puhastust piduripuhatus aerosooliga ja kinni tagasi vaskseibidega.
2. Kakkusin maha cobra küljest toru, mis läheb üle turbo boschi jubinasse (wastegate vist) ja see oli ka õline mõlemast otsast.
3. Võtsin siis cobra ka turbo küljest lahti ja seal sees oli õli loik. No pole siis ka ime, et summutist sellist tossu tuleb, kui õli lausa ujub sisselaskes.
Selge oli see, et õli satub sellesse kohta liiga palju ja internetist lugedes võib seda põhjustada liigne surve.
Tekkis idee, et karteri tuulutuse kit on umbes, kuigi kahest töökojast vannuti, et see ei olnud umbes. Voolik vooliku haaval lahti ja tõesti, ummistust ei ole ja tagasivoolu takistavad klapid ka kõik toimisid. Võtsin maha ka selle plastikosa kus õlivarras kollase korgiga ja kust ma olen viimase 10 000km jooksul valanud juba 3,5L õli peale, et taset hoida. Seal väikse vooliku liites ka ummistust polnud.
Siis võtsin ülemise mootori kaane küljest suure vooliku lahti (crank ventilation vist) ja sealt seest vaatas vastu miskine räme sodi, kuid mitte ummistus. Siis tekkis teadmine, et sellised purutükid liiguvad mööda õlitust ringi, siis on midagi ikkagi umbes. Vooliku otsas on plastmassist jupp (9192949), millest väljub täis nurga all pisike ots. Voolik ja klapp jälle korras, kuid see pisike avaus, täiesti umbes. Lükkan traadiga, ei midagi. Panin siis 2mm puuri drelli otsa ja puurisin läbi. Paks pruun ja kõva ollus jäi kõik puuri külge ja auk sai jälle avatud.
Voolikud ja värgid kõik kokku tagasi, masinale hääled sisse ja ennäe imet, summutist ei tule mingit kibedat haisu enam, pigem magus isegi. Kutsusin teised ka nuuskima toast, et ega ma pole maitsemeeli vahepeal kaotanud ja kõik käivad nina sumpa juures ja otsivad kibedat haisu, mida enam polnud.
Siiani pole, ei tossu, ega haisu. Eeldan, et ka õlikadu enam mitte.
Nüüd on selgemast selgem, et vaja veel mootoril alt osa maha võtta ja pealmine, sest seal on kindlasti paksu ollust mehemoodi, kui juba voolikus selline soga vastu vaatas.
Nüüd ei saagi aru, kas remondimehed lasevad inimestel sellise lihtsa ja 2 minuti töö teostamata jätmisel meelega vohada, et saaks mootoreid maha tõsta (klapisääre tihendite vahetus, kolvigrupp jne), turboid vahetada (sest need ju põhisüüdlased tossamisel), katalüsaatoreid vahetada(need ju tossust umbes) jne, et ikka leiba jätkuks. Hullemat ma ei taha ei mõelda, ei öelda, sest ma keeldun uskumast.
Loodan siiralt, et kõik endast lugupidavad Saabe remontivad kohad võtavad puuduliku õlituulutusega mootoritel tehnohoolduse välba üheks punktiks karteri tuulutuse kontrollimise (k.a. kit versioon 6 olemasolul). Ennem maksan selle tunni eest (kuigi tööd on maksimum pool tundi), kui tambin mõtetult uutesse juppidesse, mis selle ummistuse tagajärjel järjest otsi annavad.
Loodan, et kellegile ehk on see teema siin abiks, et enne kui proffide kätte viib, vaatab ise kodus natuke kapoti all ringi. Minusugune võhik sai hakkama, saavad teised ka

Ette võtsin selle töö lihtsalt sellepärast, et kui auto turuväärtus on alla mootori remondi hinna, siis nagu ei näe mõtet sõnnikuhunnikus vedeleva kalliskivi läikima löömisel.
Lisatud failid