Asja point jääb natukene arusaamatuks: mis mõte on osta 60-70K eest ökopill, kui 50K eest võiks selle ostuhinnavahe arvelt osta auto ja sõita aasta aega mõtlemata kütusekulule? Arvuta läbi, kui suur tuleks nende 6L/100km ja 8L/100km kulude
VAHE aasta jooksul - on sellise hinnaklassi auto puhul üldse mõtet rääkida ökonoomsusest pikemas perspektiivis? Ainuüksi mingi 10K pisiremont sööks juba ära aasta jooksul kütuse arvel säästetud raha, rääkimata muudest püsikuludest (rehvid, rihmad jne) auto puhul.
Kui rääkida ökonoomsusest, siis just sel põhjusel ostsin naisele B2 kerega TD Audi. See on sõitnud üle 600tkm sama omaniku käes nii, et Eesti varuosade hindasid arvestades on olnud remondirahad suurusjärgus 10K kr. Isegi turbo on originaal veel ja täiesti korras. Kütusekulu maanteel Soome kütusega isegi alla 4L/100km, Eestis ivake rohkem, linnakulu alla 6. Varuosad on odavad, nt ukse ostsin 50kr-ga (nt B3 uks maksab juba 10x rohkem), purukssõidetud tuled 80kr-ga (Eestist, romulast, 3kuud tagasi). Ei ole mingeid kolkse, ülevaatuse läbis sisuliselt puhtalt (mõlk roostetab). Auto ise maksis 240 EUR, kusjuures sama hinnaga pakuti ka mitut B3 diisel-Audit. Ma ei austa muidu eriti VAGi autosid (kvaliteet jätab tõsiselt soovida, Eestis esindused müüvad kallite A-varuosade pähe rämpsu, mõttetult keeruline remontida jne), kuid see oli mõeldud lihtsalt näitena, kuidas saab hoida täiesti korras auto pidamise kulud võimalikult madalal.
Prantslastest olen sõitnud pikemalt nii Peugeoti, Citroeni kui Renaultiga - kõik nad on omas klassis mugavuselt teistest üle (prantsuse autode peamine ühine joon) kestavad igal juhul paremini kui need hinnatud sakslased (audid-mersud jms), kuid Eestis neid millegipärast eriti ei hinnata ja need, kes ise omanud pole, räägivad igasuguseid kuulujutte. Mu mõlema Peugeoti läbisõit (mõlemad Rootsist toodud) oli juba poole miljoni kandis ning mingist äraväsimisest veel rääkida ei saanud. Tegelikult olen uuemate (käesoleva aastatuhande) prantslaste suhtes hoopis skeptilisem, sest nendega on hädas nii mõnedki tuttavad, pean silmas just uuena ostetud autosid, millel algab sillajuppide pidev vahetamine juba enne 200tkm täissaamist, pidevad elektroonikavead jne.
Japside kogemused pärinevad peamiselt Soomest ja sellepärast ei oska eriti kommenteerida nende kestvust Eestis soolatud ja auklikel teedel. Küll aga võin tuua näitena mitu autot tutvusringkonnas, millel ilma mootori remondita miljoni piir ületatud, seda nii Mitsubishi, Toyota, Nissani kui ka Honda märgi all. Kuna üks parimaid sealseid sõpru on hetkel Subaru/Daihatsu ametlik edasimüüja (oma firma) ja varem müüs pikalt Mitsusid, olen saanud imestada palju selle üle, et isegi esinduses pole aastakümnete jooksul läinud kordagi tarvis pihustitestendi, on pidanud elu jooksul vahetama vaid mõne üksiku roolilati-roolivõimupumba, starteri jms, mis on nendel nn "kvaliteetmarkidel" üsna sage kulu.
Mulle ei meeldi tegelikult üldistamine - nii japside, prantslaste, itaallaste kui sakslaste seas on nii pärle kui tõelisi ämbreid. Kusjuures ämber võib tähendada ainult näiteks 1998 esimesel poolel valmistatud mingit konkreetset mudelit, ja sedagi vaid teatud kindla mootoriga (kuna koos sellega kaasnevad sageli ka teised silladetailid jms) ja teiste mootoritega sama mudel võis olla ikkagi väga hea auto. Kuna meist enamusel ei ole nii laialdasi kogemusi, siis ükskõik kui arukas siin kirjutatud jutt ka ei paista, on sellest reaalselt vähe kasu ning üldistamine viib ostja tõest veelgi kaugemale.
Furthermore, Saabnetis ei jõua Sa iialgi tõele piisavalt lähedale, sest näiteks auto24.ee foorumis on analoogilisi teemasid juba üle tuhande, ja kuigi ma olen vast need kõik läbi lugenud (kuulub adminni kohustuste hulka), ei tee see otsustamist karvavõrdki lihtsamaks või mind ennast targemaks, kuna ostma minnes tuleb vaadata ikkagi konkreetset autot, mitte üldistusi selle margi-mudeli kohta. Sellepärast on teemaalgataja postituse olulisim lause see viimane - ehk on kellelgi midagi pakkuda;)
EDIT peale Cyberi jt postitusi:
Algselt postitas: andreasSamahästi oleks ju võinud keegi saabi soovitada. Näiteks ära tõestada, milline on kõige ökonoomsem saab üldse.....
Kõige ökonoomsem Saab on mistahes odavalt ostetud ja hästi hoitud/hooldatud Saab, kuna kütusekulu on nende üldiste kulude juures kõike muud kui määrava tähtsusega. Ka mina ise olen selliseid asju siin mitmeid kordi müüa pakkunud, kuid selliste vastu millegipärast huvi puudub