Algselt postitas: will
Laske inimestel otsustada
Heameelega laseks. Ma saan aru et Sinu ekspertarvamuse kohaselt on kõik avarii teinud juhid läinud rooli kindla otsustusega see käula ümber puu keerata. Jajaa..
Kes kurat oled sina ptrt, et tuled arvama mida mina, keegi kolmas suudab otsustada? Mine Põhja Koerasse-isake otsustab seal kõik sinu eest ära.
Või tahad öelda, et eestis elavad inimesed ei suuda otsustada?
Oh jumalad küll..
Mina ei arva midagigi, ma üritan (võimalikult lihtsalt, kuid ilmselt täiesti edutult) Sulle seletada, kuidas tänapäevane ühiskond toimib. Terve KarS ja kõik ülejäänud seadused on täis reegleid, mille on kirja pannud mingi kamp inimesi, sest mingi (suhteliselt põhjaliku) kaalumise tulemusena on leitud et üksikisiku enda peale osades asjades otsustamist jätta lihtsalt ei saa. Saada mind Põhja-Koreasse, jumalapärast, see saatmine ei kõiguta mind isiklikult karvavõrdki (kujundab ainult arvamust saatjast), aga millises ulmeriigis Sa enda arvates üldse elad ja kuidas see riik Sinu arust toimib, äkki seletad? Ja viimasele küsimusele vastuseks, JAH, kulus aega aga asja sai, just seda tahtsin ma üldjoontes öelda.. mitte just et inimesed
ei suudaks otsustada, aga eksivad paraku väga sageli nende keeruliste otsuse tegemisel, eriti veel siis kui natuke promille on lipsu taga.
Ja mida on andnud teie palju kiidetud ja hetkel kehtiv 0,0? Mitte s...i. Sõidetakse samamoodi ning AVARIISID PANEVAD TOIME JUHID, KELLEL ÜLE 0,5.
Loll jutt suhu tagasi. Suur inimene oskab ise otsustada ja kui sulle on enesekontrolliks vaja karistust või keeldu siis on see juba sinu kasvatuse ja harituse probleem.
On andnud seda, et
mingi osa inimesi ei sõida natukenegi lakkus peaga kuni kardavad vahelejäämist ja karistust. Palju neist järgi jääb (ja paljud suudavad omandada kogemuse täpselt 0.5%% piiri peal napsutamist lõpetamiseks), kui tekib pügal, mida lühidalt võib kokku võtta fraasiga "natuke võib"? Minu kasvatus ja haritus ühiskonna kui terviku käitumismudelit paraku palju ei muuda, seega ei taipa hetkel nende seost teemaga?
Tore oli, aga Sinuga vaidlemine ei tundu paraku kuhugi viivat. Mul ei oleks mingi probleem Sind tunnustada et vähemalt Sina oskad otsustada, millal rooli minna ja millal mitte, kui Sa ainult oskaks seda natukenegi rohkem talutaval viisil väljendada. Üldiselt ühiskonna ja seal toimuva suhtes - ilmselt jääme eriarvamusele. Oli tore