klassiku mootorijuhtimine (k-jet)

Kõige klassikalisemad Saabid
Vasta
Kasutaja avatar
aljoga
klassiker
Auto: Rootsi raud, aga mitte SAAB

hetkel mu klassikul peal alloleval joonisel toodud "mootorijuhtimine" - vanale heale mehhaanilisele-hüdraulilisele k-jetronicule on lisatud lambdajuhtimine komponentide nr 1, 2 ja 3 näol. nr 3 all olev solenoidklapike reguleerib lambdasondilt ajusse saadetud signaali kaudu pritse ühes kambris olevat rõhku ja muudab seeläbi segu kas rikkamaks või lahjemaks.

kuna klassikult plokikaant maha võttes selgus, et väljalaskekolle on tüüpiliselt pragusid täis, siis sai rbl kaudu mõnevõrra parem "uus" kolle hangitud. paraku ei ole "uuel" kollel lambdasondi jaoks auku. siit ka minu küsimused, millele oleks hea enne asjaga edasiminekut väheke tagasisidet saada:

1) kumb variant oleks mõistlikum - kas jätta alles vana lambdajuhtimisega süsteem või elimineerida lambdajuhtimine ja jätta pritse ainult mehhaanika peale tööle?

2) kui jätta alles lambdajuhtimisega süsteem, siis kas võtta kasutusele vana kolle, keevitades sellel praod kinni, või "uus" kolle, puurides sinna lambdasondi jaoks auk? vanat kollet on juba kord keevitatud ning need uued praod on tekkinud jälle samadesse kohtadesse. "uut" kollet on ka 3-st kohast keevitatud, kuid hetkel on see ilma pragudeta. "uuel" kollel on lambdasondi jaoks ettenähtud koht olemas, kuid sinna oleks vaja auk puurida. kui reaalne selle augu puurimine üldse on, arvestades lambdasondi üsna suurt läbimõõtu (>20)?

3) kui likvideerida lambdajuhtimine, siis mida selleks peab tegema, et masin hiljem ka korralikult töötaks? kas piisab ainult solenoidklapikese kütusevoolikute (ja elektri) lahtiühendamisest pritsest? minu loogika ütleb, et kui lambdasond väljalaskekolles puudub ja solenoidklapike on ka pritsest lahtiühendatud, siis töötab pritse mehhaaniliselt edasi ja kõik on ok?!

4) kui likvideerida lambdajuhtimine, siis mis on selle positiivsed ja negatiivsed küljed? kas see ei või saatuslikuks saada hiljem boostimisel 1bar piirimail, jättes segu liiga lahjaks?

võeh, suht palju möla sai. loodetavasti võtab keegi vaevaks midagi vastata :)

Lisatud failid
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

punkti 4 juures sa pead lihtsalt häälestamise juures sellega arvestama ja asja käsitsi paika ajama nii, et seda varianti ei tekiks. Ega see lambda sul ka seal teab mis vingetes piirides seda ei regulli.

See sama koht, kus see pilt pärit on, seal on kirjas...;)

Acceleration and full load (WOT)
The enrichment during acceleration can take place by way of the closed-loop control unit. At full load, it may be necessary for temperature and power reasons to operate the engine with an air-fuel ratio which deviates from the (lambda) = 1 figure.
Similar to the acceleration range, a sensor signals the full-load operating mode
to the closed-loop control unit which then switches the fuel-injection to the openloop
mode and injects the corresponding amount of fuel.

Mina loen siit välja, et kui sa labida põrandasse vajutad, siis ei koti see lambda enam kedagi..:D
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
Trionic
Saabiguru

1: Kasulikum on kogu see primitiivne juhtimine sealt ära kaotada.
2:
Parem mitte alles jätta(eriti,kui teh. passis kat.ei kajastu)
3:
Pmst.saab ka nii,aga trassirõhk jääb liiga madalaks.Parem oleks teha puhtalt K-Jet.ilma kellade/viledeta.Vahetada tuleb üks kütusetoru,teine ringi teha.Külmkäivitus pihusti juhtimine tuleb ringi teha.Reduktsioonklapist tuleb kütuse trassirõhku tõsta.Kasulik oleks leida vana malli õhumõõtur,mille taldriku diameeter on oluliselt suurem,kui hilisematel ja lambdajuhitavatel.
4: Lambdaga juhitavatel hoitakse segu igal juhul võimalikult lahja ja sul eriti sekkuda ei lasta(ilmselge miinus,kui paugutada tahad).
Kasutaja avatar
aljoga
klassiker

asi selgem, tänud vastuse eest! :) kas ma saan 3-ndast vastusest õigesti aru, et kui ma neid toiminguid kohe ette ei võta, töötab mootor endiselt enam-vähem ok ja mul on võimalik sellises seisundis mootoriga vajadusel nt Trt-st Tln-sse Troost Auto garaazi sõita? :P
Trionic
Saabiguru

Loomulikult.Kui solenoidklapilt juhe maha võtta,käib ilusti ja tühikäik ka ei kõigu tavaliselt.
Kasutaja avatar
aljoga
klassiker

seoses lamdajuhtimise elimineerimisega tahaks alt ära võtta ka kati, kuid vaadates netis olevaid klassikute exhaust-süsteeme (var 1, var 2, var 3, var 4), ei ole ma siiani suutnud aru saada, kas kati asemele võib panna tavalise toru või peab panema mingi spets resoka/silencer`i vms? kui peab, siis millise ja kust seda nõuda võiks?
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

Selline näeb välja ilma lambdata t16 sumps terves pikkuses.
Pilt
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
Kasutaja avatar
NO FEAR
Säärane Mulk
Auto: päris mitu...

Algselt postitas: aljoga
seoses lamdajuhtimise elimineerimisega tahaks alt ära võtta ka kati...

Kas selliste esemete kaotamistega on ÜV läbimine ka raskendatud või kuidas see üldse on?
Kasutaja avatar
tripp

Algselt postitas: NO FEAR
seoses lamdajuhtimise elimineerimisega tahaks alt ära võtta ka kati...

Kas selliste esemete kaotamistega on ÜV läbimine ka raskendatud või kuidas see üldse on?

Oleneb sellest, kas kat on tehnilises passis sees või mitte.
[Trionic]: 9-5 kapoti all peabki midagi logisema..
[IMG]http://images.spritmonitor.de/395941.png[/IMG]
Trionic
Saabiguru

seoses lamdajuhtimise elimineerimisega tahaks alt ära võtta ka kati, kuid vaadates netis olevaid klassikute exhaust-süsteeme (var 1, var 2, var 3, var 4), ei ole ma siiani suutnud aru saada, kas kati asemele võib panna tavalise toru või peab panema mingi spets resoka/silencer`i vms? kui peab, siis millise ja kust seda nõuda võiks?
Suur reso,nagu Cyberi pildil vahele.Võid ka otsetoru panna,aga ebameeldiv plekine hääl tuleb siis põhja alt.
Vasta