Rivo,
Mu majas on köetavat pinda 210m2. Kogu maja peal on põrandaküte ning ka soe vesi on gaasi peal.
Olen 13 kuud sees elanud, kuid gaasi on läinud ainult ~2200m3.
Ehk siis eelmise aasta keskmine kulu gaasile kuus tuli alla 1000 krooni.
Maja kütab Viessmanni 26kW katel, millel pealeantavat küttetemperatuuri reguleeritakse õuetemperatuuri anduri abil. Tubadesse pole veel jõudnud andureid üles panna, kuid usun, et need veelgi vähendaks kulu. Segusõlm ka Viesmmani oma ning tarbevee jaoks on külge ühendatud 200L boiler, mida kütab ka sama gaasikatel.
Alguses oli tõesti hirm, kui kui läks 1880 krooni ühel talvekuul gaasi, kuid siis reguleerisin selliselt, et üle 1600 krooni enam ei läinudki. Ehk siis kõik sõltub seadmete häälestusest.
Üldiselt variant, kus I korrus on põrandaküttega ning II korrus radiaatorküttega nõuab väga täpset häälestust.
Seega oleks ehk mõistlik sul vaadata olemasolev süsteem üle, mitte kohe tõtata teisele kütteallikale.
Gaasiga kütmine on kindlasti ohutum ja mugavam.
Kütmisel ka see konks sees, et iga kraadivõrra kuumem vesi ei tähendab kõvasti suuremat gaasikulu.
Ehk siis põrandaküttes olevat 30C vett on odavam soojendada kui radiaatorites olevat 50C vett
romza
Algselt postitas: Rivo
Kiire kalkulatsioon:
Köetavat pinda 2 korrust, all 100% vesipõrand, üleval radiaatorid, kokku 150m2, + soe vesi. Gaasi kulu on aastas ~4500 m3:
2004 aastal 12000 EEK
2007 aastal 25000 EEK
2009 aastal 32000 EEK
Gaas jääb hetkel endiselt kasutusse ülemise korruse kütmisel, ja sooja vee tegemisel, samuti mugavusküttena all.
Kui alumise korruse põhiküttena kasutada ahju, hoiaks see gaasi kokku ~2500 m3 (17500 EEK) aastas. Ma ei tea, palju ma suudan puid ahju ajada talve jooksul, mitte üle 10 m3 vast ehk siis asi tasub ära juba paari aastaga.
Teine motiiv, kasutada kütmisel puid on ökoloogiline. Ühe maja kütmiseks piisab vabalt ~10 ha metsa pealekasvust ja kuna meil pere peale on metsa kokku 30 ha siis oleks ju igati mõistlik põletada taastuvat materjali, mitte naftaprodukte.
Algselt postitas: maxuud
Lõpetuseks, kui projekt olemas tee kalkulatsioon ja arvuta mis see maksma läheb, jaga summa gaasi kuupmeetritega ja vaata mitu aastat sa sellise hinnaga gaasikatelt rahulikult kütta saaksid. Lisaks tuleb ka puid muretseda (osta).