Heale inimesele ära anda üks tegu...

Ühised tegemised
Kasutaja avatar
Skybound

Olen ka doonor since jaanuar '07, Ädala tänaval mõned korrad käidud. Kahjuks ei saa seekord kampa lüüa, kuna vahepeal on läbi viidud tätoveerimisi :red:
"Why do those people who drive SAAB have THAT smile on their face?!" / J.Clarkson
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

Algselt postitas: yksheikki
Aga kui veel saabiklubi liige ei ole, kas ja mida ma siis mainin?
Ega see liikmelisuse puudumine ei takista märgusõna kasutamast..:) Võta kasvõi ülejäänud pere ka kaasa ja märgi mitu korda..:)
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
Kasutaja avatar
Ainar
Saabiklubi liige
Auto:
Kontakt:

Mina ka tulija.
roomlane

Algselt postitas: toolip
sai omal ajal käidud iga 60 päeva järel nagu reeglid lubavad. arstitädid noomisid ja ütlesid, et ära nii tihti käi. 2-3 korda aastas on väga hea. ise käin verd andmas salaja puhkuse ajal kuna töö selline kus ei tohi verd anda. Heategu ei jää vastuseta:)

Kas töö ajal ei või või üldse ei või? Usun jah, et poolel teel Londonisse paariks tunniks verd andma minna ei saa :)
55581286
Nastix

Algselt postitas: joels
Veidi OT aga mida tähendab olla "afereesiadoonor":red:

Põmst plasmadoonor jah, erinevus tavadoonorlusega on see, et võetakse mingi ports verd, mis lastakse läbi tsentrifuugi, kus eraldatakse plasma, seejärel kantakse veri tagasi ja siis võetakse uuesti ports verd jne jne tsüklite kaupa.
Varem kestis protseduur tund aega, kuid uued masinad on aeglasemad ning nendega kulub 2 tundi. Siis hakkasin aru saama, et teen tõesti head, käsi on juba tunni aja möödudes nii valus, et istud hambad ristis. Lisaks ei tea ma rõvedamat tunnet, kui see, kuidas jahe veri sinu kehasse tagasi pumbatakse ja külm klomp käest rindu voolab... väga külm hakkab kohati.
Aga ärge laske sellest hirmutada, kuu aja pärast on ebameeldivus unustatud ja valmis uuesti minema. Kuna veri antakse kõik tagasi ja trombotsüüdid (see mis eraldatakse) taastuvad kiiremini.
Kasutatakse neid vähihaigetele, samuti nendele, kellel on probleeme vere hüübimisega. Doonoriteks sobivad inimesed, kellel trombotsüüde tavalisest rohkem ja kellel korralikud veenid.
Päris pikk OT sai aga nüüd peaks selge olema
IFF
Saabiklubi liige

Algselt postitas: Nastix
Algselt postitas: joels
Veidi OT aga mida tähendab olla "afereesiadoonor":red:

Põmst plasmadoonor jah, erinevus tavadoonorlusega on see, et võetakse mingi ports verd, mis lastakse läbi tsentrifuugi, kus eraldatakse plasma, seejärel kantakse veri tagasi ja siis võetakse uuesti ports verd jne jne tsüklite kaupa.
Varem kestis protseduur tund aega, kuid uued masinad on aeglasemad ning nendega kulub 2 tundi. Siis hakkasin aru saama, et teen tõesti head, käsi on juba tunni aja möödudes nii valus, et istud hambad ristis. Lisaks ei tea ma rõvedamat tunnet, kui see, kuidas jahe veri sinu kehasse tagasi pumbatakse ja külm klomp käest rindu voolab... väga külm hakkab kohati.
Aga ärge laske sellest hirmutada, kuu aja pärast on ebameeldivus unustatud ja valmis uuesti minema. Kuna veri antakse kõik tagasi ja trombotsüüdid (see mis eraldatakse) taastuvad kiiremini.
Kasutatakse neid vähihaigetele, samuti nendele, kellel on probleeme vere hüübimisega. Doonoriteks sobivad inimesed, kellel trombotsüüde tavalisest rohkem ja kellel korralikud veenid.
Päris pikk OT sai aga nüüd peaks selge olema

Lisaksin veel, et esmaseid doonoreid sinna minu arust nagunii ei võeta. :facts:

Seega mureks põhjust pole....
Iga ratas veab and then some!
Kasutaja avatar
erki
Auto:

liitun siis ka seltskonnaga
Kasutaja avatar
toolip

Kas töö ajal ei või või üldse ei või? Usun jah, et poolel teel Londonisse paariks tunniks verd andma minna ei saa :) [/quote]

to roomlane
ei tohi üldse anda:) hädakorral ainult ja siis ei tohi töötada 7 päeva:) töökohal vähe õhku mida hingata ja rõhk veidi teine. kardavad, et viskab äkki pildi tasku nädala jooksul peale vere andmist.
samuti piirangud sukeldumise osas. rõhkude vahe liialt suur. organism vajab taastumiseks aega.
ill
Saabiklubi liige

Algselt postitas: toolip
Kas töö ajal ei või või üldse ei või? Usun jah, et poolel teel Londonisse paariks tunniks verd andma minna ei saa :)

to roomlane
ei tohi üldse anda:) hädakorral ainult ja siis ei tohi töötada 7 päeva:) töökohal vähe õhku mida hingata ja rõhk veidi teine. kardavad, et viskab äkki pildi tasku nädala jooksul peale vere andmist.
samuti piirangud sukeldumise osas. rõhkude vahe liialt suur. organism vajab taastumiseks aega. [/quote]

Eestis on verevarudega koguaeg häda käes, niiet vabandus olemas.
Fabrik
Auto: Saab 9-3 sc 1,9 2005. Saab 9-3 cabrio 2.0T 2007.

Püüan jõuda 16-17. Viimati sai vist möödunud septembris käidud nii, et paras aeg jälle minna.
snowguy

nu mina kahjuks anda ei saa kuid kui oleks võimalus teeks seda kindlasti sest teatavasti 0 gruppi suht väga vaja

minuteada ei tohi verd vist ju loovutada kui mingil põhjusel ravimeid regulaarselt pruukima pead
matu

Lähen käin ka pärast tööd läbi, oligi plaanis juba minna. Peaasi, et ainult tervis alt ei veaks.
Kasutaja avatar
Homersimpson
Saabiklubi liige

Algselt postitas: snowguy
minuteada ei tohi verd vist ju loovutada kui mingil põhjusel ravimeid regulaarselt pruukima pead

Nii on. Ise kah enam verd anda ei tohi :( Aga kunagi olen doonor olnud :)

EDIT : Merekoolis oli dekaani poolt väga soodustatud see, et noored mehad käisid verd andmas. Eks sai arvestatud ja koolis viilitud :P
Eleri

Mina ka ei kõlba:bs:
Kehakaalu tingimus võiks ju ikka enda otsustada ka olla.
Ma pole dollar, et kõigile meeldida.
Kasutaja avatar
vallikas

Kiiduväärt üritus:notworthy: Ma vahepeal käisin just vahetult enne jaani ja jõule korra ära, sest siis ikka verevarudest puudus tavaliselt, nüüd kahjuks pole pikalt jõudnud Ädalasse.

Ja suurima kahetsusega pean nentima, et osa võtta ei saa, sest väljaspool EL-i käimine sunnib vist pausi pidama kui ma õigest mäletan :(
Kasutaja avatar
Homersimpson
Saabiklubi liige

Kus äda näed laita, mine Ädalasse ja aita ! :) .... Päris popp ju :thumb:
Kasutaja avatar
tripp

Kui afereesile saab, siis olen käpp. Ja kusjuures, mind on tagasi saadetud just seetõttu, et afereesidoonoritelt ei taheta tavalist verd võtta, vaid neid hoitakse nö varuks, et kui on väga vaja, siis kutsutakse.:wise:
[Trionic]: 9-5 kapoti all peabki midagi logisema..
[IMG]http://images.spritmonitor.de/395941.png[/IMG]
Kasutaja avatar
kaarel

Elerikene!

Sa peaks ehk mõne kogukamaga siin koopereeruma?
Algselt postitas: Eleri
IFF
Saabiklubi liige

Algselt postitas: kaarel
Elerikene!

Sa peaks ehk mõne kogukamaga siin koopereeruma?
Algselt postitas: Eleri

Alati ei ole ka kehakaal takistuseks õrnukestel tütarlastel/neiurahvastel/daamidel.

Nimelt on saadetud tagasi ka liiga peenikeste veenide pärast.

See kui kedagi tagasi saadetakse enne vereandmist ei tähenda, et nende heategu väiksem oleks.

Nemad ju tahtsid aidata, kuid mingil tingimusel ei tohi/saa seda teha.

Kuid soov ning heategu saab ikkagi registreeritud ju. :notworthy:
Iga ratas veab and then some!
Kasutaja avatar
vallikas

Algselt postitas: tripp
Kui afereesile saab, siis olen käpp. Ja kusjuures, mind on tagasi saadetud just seetõttu, et afereesidoonoritelt ei taheta tavalist verd võtta, vaid neid hoitakse nö varuks, et kui on väga vaja, siis kutsutakse.:wise:

Mul on ka nii olnud, aga aferees mul vähemalt tund puhtalt masina all võtab ja uues töökohas pole seda aega priisata nii 2-3 tunni kaupa midagi. Ja ammu pole käinud :red:

Tripp, ma kuulsin, et mingid uued afereesiaparaadid, mis veel kauem loksutavad, on tõsi või?
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

Ärge seletage, et aega ei ole nii palju. Tööandja on KOHUSTATUD teid lubama.

Nastix pisut eespool kirjutas just nendest afereesimasinatest..;)
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
Kasutaja avatar
Jürts
Auto: 9-3, 1.9 TTiD Vector

Sain just verekeskuselt kirja, et neil väga vaja minu grupi verd. Seepärast küsingi, et kas juba praegu on mõtted ennast seal Saablasena välja hõigata? Ehk kas nad juba teavad seal sellest midagi? Tegu siis minu puhul Tartu osakonnaga:)

NB. vabandan kui sellest juba eespool juttu on olnud, ei jõudnud praegu kogu teemat läbi lugeda.
Kasutaja avatar
vallikas

Algselt postitas: Cyber
Ärge seletage, et aega ei ole nii palju. Tööandja on KOHUSTATUD teid lubama.

Nastix pisut eespool kirjutas just nendest afereesimasinatest..;)

OT: Ohhjah, tunnen et sain pähe teenimatult. Tööandja on kohustatud jah ja sama võrra olen ma ka kohustatud oma tööülesandeid täitma, oleneb ju ka tööülesannetest või mis? Pole alati mustvalge. Ja et mitte näida mingi halajana, siis staaži on mulgi doonorina 7 aastat ja afereesigi teinud aastaid ja kohale lennanud vahepeal iga telefonikõne peale.

Tunnen end süüdi kui viimati pidin vähihaige tüdruku heaks trombotsüütafereesiast ära ütlema, kui mulle helistati (see kes lubas trombotsüüte anda, oli alt ära hüpanud:gun: ), kuid tol päeval ei saanud ma kuidagi 2-3 tundi töölt ära olla.

Ma ei räägi mingist alla viie minuti protseduurist, mis on nö tavaline doonorlus alla poole liitri veenist. Seda saaks küll teha söögi alla ja söögi peale.

EDIT: Afereesia erineb nö tavadoonorlusest veel selle poolest, et seda ei saa ette planeerida, kuna tegemist on reeglina äkkvisiidiga verekeskusesse. Patsiendil on kohe vaja ja need verekomponendid ei säili ka vist. Vahel harva saab ainult järgmiseks päevaks afereesi kohta teada, reeglina samal päeval tahavad kui helistavad. Aga see selleks, siin jutt ikka sellest viieminutiprotseduurist.
Kasutaja avatar
tripp

Algselt postitas: vallikas
Tripp, ma kuulsin, et mingid uued afereesiaparaadid, mis veel kauem loksutavad, on tõsi või?

Pole veel nende uute masinate küljes käinud.. viimane protsess võttis aega umbes 1,5h.
[Trionic]: 9-5 kapoti all peabki midagi logisema..
[IMG]http://images.spritmonitor.de/395941.png[/IMG]
Kasutaja avatar
erki
Auto:

Algselt postitas: tripp

aga kui päevakese ette helistad siis saad kindlasti ja teevad küll nägusid, aga verd võtavad ikka
;);)
Vasta