Mootorivahetus: karburaatorilt sissepritsele.

Kõige klassikalisemad Saabid
KT100
Saabiklubi liige

Seoses selle masina soetamisega, millel päris pehme häälega sissepritsega mootor, tahaks seda enda karburaatoriga mootori vastu vahetada.
Ehk keegi teab mõnda kasulikku linki, infot või lihtsalt nõu, millele tähelepanu pöörata, et mitte siin jalgratast leiutama hakata. ;)

Mille järgi ära tunda, et mu 89 aasta karburaatoriga masin võis kunagi sissepritsega olla? Bensiinivoolikute?
Mul jookseb mingi punt lahtiseid juhtmeid tagaistme alla. Kas võiks bensupumbale kuuluda? :eureka:
Trionic
Saabiguru

Kasuta otsingut,olen siin pikalt neist ümberehitustest vestnud.
Kasutaja avatar
Ryhkija
Saabiklubi liige

Algselt postitas: KT100

Mille järgi ära tunda, et mu 89 aasta karburaatoriga masin võis kunagi sissepritsega olla? Bensiinivoolikute?
Sünnipärast mootoritüüpi peaks ikka VIN-koodi järgi teada saama...
Mul jookseb mingi punt lahtiseid juhtmeid tagaistme alla. Kas võiks bensupumbale kuuluda? :eureka:
Aga sa tee selgeks millisesse kaitsmepessa nad teises otsas lähevad - seal igal ju oma nimetus juures :)
Ja pensupumba juhtmed peaksid kuidagi pritsungimasinal ka süütelukuni minema - pump käivitub ju enne süüteasendit ...
Ega nii pole kunagi olnd, et kuidagi ei saa, kuidagi ikka SAAB! :P
KT100
Saabiklubi liige

Käisin täna oma doonorit näppimas.. kas see on normaalne, kui õlivarda välja võtan, siis mootori pöörded langevad? Kui käe augule peale panin, on kerge vaakum tunda ja masin võtab pöördeid juurde. :freak:
Kasutaja avatar
Cyber
Täiesti Mõttetu Mölaööbik
Auto: 9000 '96, V70 '03
Kontakt:

Jah, see peabki nii olema.
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
KT100
Saabiklubi liige

Algselt postitas: Cyber
Jah, see peabki nii olema.

Kas selline käitumine peaks ka karburaatoriga mootori puhul kehtima?
Trionic
Saabiguru

Mootori jaoks pole vahet,kes,või mis bensiini silindritesse kallab.Saabidel on asi veel suht leebelt ehitatud,näiteks korras bmw mootor sureb lihtsalt välja,kui varda eemaldad,sama vag mootoritel.Kui ei sure,või drastiliselt töö ei muutu,tägendab,et mootor on "kohvi",või vigane.
part
Küülikuaretaja

nagu hr trionic on sel teemal aegajalt korraks suu paotanud, olen kõik ta sõnad kinni püüdnud ja talletanud :

Mida ümberehituseks C-lt “i”-le vaja:

bensupaak koos pumba ja võtturiga(82-.. olemas nii peale-,kui tagasivoolutorud)
rõhuakumulaator(asub tagasilla kohal põhja all)üldiselt ei ole võimalik vana tükki
elusalt torude otsast kätte saada.
sisselaskekollektor koos "throttle bodyga"
bensiinisöötur/õhumõõtur(ühes tükis)
juhtrõhuregulaator
termo-aeglüliti
lisaõhuklapp
bens.filter koos kinnitusega
pihustid koos "makaronidega"(ülirabedad torud)pritsid peavad olema uued.
kõik muud torud,vaakumvoolikud,kronsad
õhulõdvikud ,gaasitross
pumbarelee,juhtmestik
tegelikult oleks tarvis ka õiget jagajat(tsentrifugaalkaalud karpajagajatel
erinevad),aga sõitmist ei sega ka orig.
süütenurka peab muutma
miljon muud pisividinat
tahtmist

Uute pritside ja 100% töötava j.r.regulaatori korral võib üritus isegi tööle hakata.Et süsteem korralikult käima joosta,peaks olema küljes manomeetrid
(vähemalt 2 tk.),et mõõta trassirõhku,juhtrõhku.Mõõtma peab kogu töötsükli
jooksul,alates külmkäivitusest kuni ventide käimahakkamiseni.Edasi mõõta
kütuse jääkrõhku seisva mootoriga:10;20;30 jne.minuti järel.
Gaasianalüsaator oleks abiks.
Pumba kapasiteet peaks olema vähemalt 1,8liitrit minutis.
Külmkäivitusel jälgida,et külmkäivituspihusti starteriga käiamise ajal tööle hakkaks ja vastavalt temperatuurile 1-8 sek.pärast tagant ära lülituks.
(hästi reguleeritud K-Jet. käivitub poolest pöördest igal temperatuuril,eelduseks on süüte sissekeeramisel aktiveeruva rõhutõstmis-
optioni korrasolek pumbarelees).Eestikeeli:keerad süüte sisse,korraks pannakse pump tööle,edasi asud starterit väänama.

Kui juhtrõhk ei vasta etteantud graafikutele,saab seda modida.Selleks aga
on vaja juba rohkesti kogemusi ja veel rohkem aega.Vigase regulaatori
elustamine võib võtta mitu päeva,sest pead ta molekulideks võtma,midagi
seal muutma,kokku panema,installima.Mootor peab olema jahtunud vähemalt
5 tundi.Testima kuni mootori töötemperatuurini,kui miski ei meeldi,siis otsast
peale ja niimoodi teinekord kümneid kordi.
Minul võttis mitu aastat selle J.R.regulaatori ja bensusööturi sisemise
hinge-elu tundmaõppimine.
Sööturit avada ei soovita,vabatahtlikult see peeti ei lähe.Koostamine eeldab
täpset kätt ja eelteadmisi peenmehaanikas ja hüdraulikas.
Kui pritsid on uued(tihendid peavad ka olema tingimata uued) ja j.r.reg.on
kindlalt töökorras,siis praegu alustades saad kesköö paiku juba mootorit
käivitada elektripumba jõul.
Edu katsetamisel....
KT100
Saabiklubi liige

Tänud, part, pika kirjelduse eest. :) Nüüd väike aimdus olemas.
Kuid sa räägid seadistustest ja timmimistest. Ma tõstan töötava mootori koos kõikide vajalike jubinatega 1:1 üle, siis ei tohiks mul seadistustega jamasid tulla ju?
Kasutaja avatar
Cyber
Kontakt:

Never say never..;) Sa ju ikkagi võtad lahti ja paned kokku üht-teist, kunagi ei tea...

Pardi postitus oli hoolikalt säilitatud Trionicu poolne seletus asjast.
[Kaarel]: Ka pealtnäha süütu vikatiga memm kuskil tee ääres võib olla Aero omanik...
Pilt
part
Küülikuaretaja

mina lihtsalt taasesitasin salvestatud trionicu sõnu, mis olen endale vajalikeks näpunäideteks ära dokkinud. küllap jah sinu keisi puhul pisut vähemat seadistamist loota kui ülalkirjeldatul ( kuid mitte panna liiga suuri lootusi sest kontsudega möllamine on kontsudega möllamine - rusikareeglipäraselt lõppeb alati "üle-eestilisega"). minu puhul üldse kolmas juht - minu pill on "i" , mis karpaks kohitsetud , paagid-rõhupotskad-kütusepumbad-värgid-särgid-olemas-juba. kahjuks on olemas ka roosteaugud keres, millega tegelen enne mootorile keskendumist
Trionic
Saabiguru

Ma pole kunagi ära tabanud,et kui ei ole isand pardi taoline käelist tegevust armastav inimene,kellel ka mutrivõti käes seisab-et kui peab remonditeenust ostma,siis miks teha suuri ümberehitusi,kui selleks kulub tavaliselt suurem summa,kui saan ise maksab.Saan tuleks maha müüa,remondiraha juurde ja osta
järgmine saan,aga siis selline,mida suurelt ümber ei peaks ehitama.
Ehitamine lõbu pärast on hoopis teine teema.Sellised idioodid,nagu part,trionic,iisak,sebastian,qdwin jne.-see käib diagnoosi alla(hipodroomilt saab lühiajalist abi).Et on vajadus end pidevalt tavotiga kokku määrida ja kogu raha eest pidevalt mingit mõttetut sodi osta.Minul näpud sügelevad pidevalt,ma tunnen vajadust meisterdada mingeid turbolollusi.Kahjuks ei oma enam autot,mida ehitada,võib-olla kunagi...

KT100-see ei käinud sinu isiku kohta,lihtsalt kesktööpäevane filossoofia...:D
KT100
Saabiklubi liige

Tekkis selline küsimus, et kas karburaatoriga mootorile SAABi tahhomeeter sobib? Füüsiliselt sobib küll, aga kust signaal tuleb? Jagajast? Võib loota tahhomeetrivalmidusele?
Elektrilise bensiinipumba juhtmed on igaljuhul kõik juba veetud, ainult relee sisse surata ja teine paak peale :)
farmacoma
Auto: 900 x2; 9000; 9-5

vabalt sobib! trionic kunagi mul ühel saabil vahetas ilma tahhokata armatuuri tahhokaga vastu. võibolla on kah juba juhtmed olemas, lihtsalt ühendad need pistikud ära ja ongi olemas, juhul kui sul pritsungiga doonoril oli tahhokas
KT100
Saabiklubi liige

Armatuuri isegi ei pea vahetama. Tahhokas ja kell on eraldi detailid seal sees :) Peab proovima ja vaatama, kuidas doonoril juhtmed lähevad ja kuidas teisel. :drive:
KT100
Saabiklubi liige

Seis praegu selline, et sissepritsele ehitamine oleks hetkel natuke üle jõu käiv. Kuna aga autot vaja ja praegune mootor lekib õlist, plokikaanetihend läbi, klapid kolisevad ja ülevaatus varsti tulemas, siis mõtlesin, et ehk saaks lihtsalt mootori ära vahetada, nii et karburaator jääks.
Kuid ma pole siiani aru saanud, kas see doonori mootor on samasugne kui 89aasta C oma? :mad:
Käigukastid on ka neil erinevad.. kumb oleks kasulikum paigaldada?
http://www.900aero.com/main/tech_main_tranny.htm seal on need ülekanded, aga ma ei tea, mis käimakast sellel 84 aasta omal ongi. Kust seda markeeringut otsida?
S9K
Leidur Leo
Auto: Maserati Quattroporte

Kas pritsega mootorile karpaga mootori sisselaske kolle ei istu?

Mina@ka kogu aeg õline:thumb:
KT100
Saabiklubi liige

Peaks sobima see sisselaskekollektor. :mad:
Mul ei ole nüüd silme ees selle pritsega mootori plokki, aga sinna peaks ka ju bensupumba saama panna? :freak:
S9K
Leidur Leo
Auto: Maserati Quattroporte

Plokis on kindlsati see valatud koht olemas aga selle bensupumba aretamine sinna on vist paras töö. Ma muidugi ise selle peale ei tulnud.
KT100
Saabiklubi liige

Ma vaatasin, et sissepritsel on seal samas bensupumba kohas mingi teine agregaat... nukkvõll on ikka samasugune vast... lihtsalt bensupump peale keerata ja peaks töötama :o
aga kas asjad nii roosilised on?
Hakkaks kas või tänapäev mootorit vahetama, aga pole mõtet uduumbes ka teha, kui hiljem selgub, et ei sobigi mõned asjad.
Kasutaja avatar
Ryhkija
Saabiklubi liige

Algselt postitas: KT100
Ma vaatasin, et sissepritsel on seal samas bensupumba kohas mingi teine agregaat... nukkvõll on ikka samasugune vast... lihtsalt bensupump peale keerata ja peaks töötama :o
aga kas asjad nii roosilised on?
Ei ole nii roosilised, ikka mõned okkad on kah - karpaga massina bensupumpa käitab nukkvõlli otsas olev ekstsentrik, mida pritse nukkvõllil pole, aga mida saab sinna otsa treida (Nunnule treiti pritsega doonormootori nukkvõllile Tartus, ühe FI-s töötava taadi poolt). Lihtsam otsida sobiv doonormootor, võibolla ka odavam ...
Ega nii pole kunagi olnd, et kuidagi ei saa, kuidagi ikka SAAB! :P
KT100
Saabiklubi liige

Selge. Selle ekstsentrikuga saaks vast hakkama, kuna doonoautol ikkagi hea mootor, mida tahaks vahetada. Nukki ei ole mõtet mul ümber ka tõsta, kuna praegusel olid äärtest mingid kahtlased tükid väljas ühe koha pealt.
Igaljuhul hea, et ütlesid! :)
Kui nüüd veel midagi huvitavat välja ei kooruks?:o
part
Küülikuaretaja

nüüd koorub järgnevalt selline asi välja, et ma helistasin just ARK-i, kellasin su VIN-i ette ja igagi kui viimane EE ARK-i punkt on lõriseva veriigemeis ketikoerana ootamas, millal saabub vot selline ja selline vana saabiga suli, kes on autole omavolitsi võimsama mootori peale pannud
(nali)

aga küll neid jooksvaid jamasid veel koorub, kuni lõpuks tegelikult selgub et töötunni ja kulutuste põhiselt lähenedes võinuksid endale peaaegu juba bloketist t16 välja valida :)
KT100
Saabiklubi liige

Mootori vahetus

Asendusmootorina on lubatud paigaldada valmistaja poolt sellele automudelile ette nähtud valikusse kuuluvaid mootoreid. Näiteks toodetakse Opel Astrat 9 erineva mootoriga, millest 3 on diiselmootorid.

Kui vahetusmootoreid ei ole toodetud ja sõidukile otsitakse asendusmootorit, siis tuleb lähtuda järgmistest nõuetest.

1. Asendusmootori näitajad ei tohi originaalmootorist erineda rohkem kui:
- mootori võimsus > 30%,
- mootori töömaht > 20%,
- mootori mass > 10%;

2. Asendusmootori paigaldamiseks ei tohi sõiduki kerele või raamile teha sisselõikeid, muuta võib ainult mootori kinnitusdetailide ehitust;

3. Keskkonna saastamine heitgaasidega ei tohi suureneda.

;)

On ikka jura selle asjaga :D Tuleval nädalal pean nagunii asja käsile võtma, kuna doonorit ostes oli kohal samal ajal teise ostjaga.. teine ostja vajas käigukasti. Nüüd on aeg tegutsema hakata, et kõik kätte saada.
Ja kui vahetusest asja ei saagi, muretsen pritsega auto ja mootor ja muud vidinad jäävad pritsemootori varuosadeks. :gun:
Kasutaja avatar
Cyber
Kontakt:

jajah, need jamad võivad kooruda... Mul sai 85 aasta autole teise 85 aasta auto mootor. Mõlemad olid VINi järgi T16... Ja näedsa, õlifiltri kinnitused on erinevad. Ühel on ploki (või oli see kasti..:red: ) küljes veel lisakinnitused, mis tuli maha freesida, et üldse filtri saaks külge keerata.
Pilt
Vasta