SID-i remontimine käepäraste vahenditega

Teemad elektroonikast...
Vasta
Rivo

Tere

Kuna keegi eriti ei taha SID-e raha eest remontida ja töö kvaliteedile garantiid ka ei anna siis otsustasin ise asja ette võtta.

Jagan oma kogemusi enda SID-i remontimisel, minul läks kõik õnneks ja asi särab nagu uus aga ma ei vastuta kui allpoolkirjeldatud tehnoloogia mõnel teisel juhul ei toimi või või siis toimib hoopis desktruktiivselt.

Alustuseks tegin kõik selle juhise järgi:
http://www.saab9-5.com/howto/sidrepair.htm

Õiget Torx8 võtit mul ei olnud, edukalt ja ettevaatlikult saab need kruvid lahti ka väikese kuuskant võtmega. SID laiali, katsetasin seal juhises soovitatud mehhaanilist surveavaldamist lindi ühendustele, et liim kinni pressida ja ühendused taastada, paraku see ei toiminud ja midagi paremaks ei muutunud.

Otsisin siis välja nõuka ajast pärit väikese võimsusega jootekolvi, selline trafoga ja vist 25W. Kasutades sedasama kuuskant võtit, millega SID-i lahti kruvisin, moodustasin võtmest ja jootekolvist miniatuurse triikraua ehk võti selili lindi ühenduste peale, jootekolvi ots võtme peale ja sujuvalt edasi-tagasi triikima.

Triikisin üle nii trükkplaadi kui ekraani ühendused. Tehnoloogia toimivuse lihtsat kvaliteedi kontrolli saab teostada, proovides trükkplaadi poolsest otsast ettevaatlikult lintjuhet servast lahti sikutada, enne triikimist tuli mul serv väga kergelt lahti, pärast oli kõvasti kinni.

Kogu selle tehnoloogia toimivus põhineb õige temperatuuri ja triikimise kiiruse kasutamises, et sulaks kinni liim ja sulama ei hakkaks lintjuhe, liiga madal temperatuur arvatavasti ei avalda soovitud mõju ja liiga kõrge temperatuuri kasutamise tagajärgi võib igaüks ise ette kujutada.

Kaua selliselt taastatud SID pilti ees hoiab ei oska veel öelda aga annan siin teada kui pildis mingid muutused toimuvad.

Edu SID-ide remontimisel :)
Rivo
Trionic
Saabiguru

Kestab täpselt niikaua,kui kvaliteetselt sul triikimine õnnestus.Endatehtuist mõned juba aastaid käinud ilusti,paar tükki keerasin lihtsalt ise p...e liigse kuumusega.
gsaab

Triikisin üle nii trükkplaadi kui ekraani ühendused.
Displei poolne ühendus peaks olema suht "pandav" aga üldiselt on see lintkaabli trükkplaadile liimimise tehnoloogia täielik saast - on mindud võimalikult odavama lahenduse suunas:gun:. Ilmselt võtan oma saani SID-ga ka midagi sarnast ette.
miku
Saabiklubi liige
Auto:
Kontakt:

millist temperatuuri see kile kannatab ja milline on liimi pehmenemise temperatuur? Oma pisikses pooletoobises peas mõtlesin kasutada kuumapuhurit, millega ajaks 'triikmasina' (paraja laiusega metallitükk) õige temeratuuri peale ja siis avaldada ühtlast survet tervele ribale.

Jääb ära oht maandamata jootekolviga miskit olulist maha kärsatada seal.
Rivo

Vaevalt keegi midagi temperatuuride koha pealt kosta julgeb, eks see selline tunnetamise ja käe(kõhu)tunde asi rohkem on. Kui oled piisavalt jootekolviga loominguliselt ringi käinud erinevate asjanduste ehitamisel, parandamisel, saad vast hakkama.

PS. Kas keegi oskab kosta kuidas 9-5/99 autol ACC juhtmoodulit kõige lihtsam kätte saada on? Netis otsides olen kohanud versioone nii tuhatoosi kui raadio kaudu lähenemisest, on ehk kellelgi kogemust?

Rivo
Rivo

Fixisin sama meetodiga ka ACC displei, asi on oluliselt nõrgema ehitusega ja kuumusega tuleb ringi käia ettevaatlikumalt kuna tundub, et see lint kipub oluliselt kergemini sulama kui SID-i oma. Mul igatahes läks kõik õnneks ja pilt on ees nagu uus. :)
miku
Saabiklubi liige
Auto:
Kontakt:

miks ma küsisin seda temperatuuri on see, et on olemas need kolvid, kus saad temperatuuri peale keerata asjale, et kuumeneb a la 60 kraadini jne.

Et sellega oleks igati mugav sussida seda asja. Ma just avastasin, et mõnel tuttaval tinutajal on täitsa olemas selline asi.
Trionic
Saabiguru

Jootejaamaga ongi seda parim teha,mingi tömp otsik tuleks kolvile teha. Tegelikkuses käib "jootmine" kuuma õhuga(liimimine on vast õigem termin).
miku
Saabiklubi liige
Auto:
Kontakt:

niii... ja siit ka küsimus, et milline temperatuur jaamale vaja peale keerata... et kilet ära ei kärsataks a samas liimi sulataks.

Vahepeal tekkis selline jumalavallatu idee, et viskaks selle kile sealt üldse nahh ja paneks sinna a la IDE kaabli :P Joodaks plaadile peale ja displeile taha ja mured lahendatud. Permanentselt. A ma ei ole kindel, kas seal niipalju ruumi on. Ja rajad tuleb ka üle lugeda, palju seal neid on.

Sama see kuuma õhuga tegemine viib mind jälle selle kuumaõhupuhuri idee juurde tagasi. A see ilmselt on liiga riskantne...
Vasta