Õlirõhukella ühendamine

Tonnised ja nende mured
svenska

Küsimus siis selline et kus kohas B204 mootoriploki küljes asub õlirõhu avariiandur, et sinna saaks ka kella oma andurit ühendada?
Enne hooldusse minekut sai kell hangitud koos anduriga ja jaguriga, mõtlesin et kohe ka paigaldatakse. Kuid jagur osutus vale keermega, nii et ei sobinud mootoriplokiga kokku, samuti avariiandurit ei olnud võimalik selle jaguri sisse keerata. Vale jagur sai poodi tagastatud ja õige keermega jagur leitud. Kuid nüüd ei viitsi ainult sellise pisiasja pärast jälle töökotta minema, äkki saan ise hakkama. Proovisin asja, töötab (ühendasin juhtmed, survestasin autopumbaga :) )
Oleks tore kui keegi paneks näiteks manuaalist vastava pilti... Netist ei õnnestunud leida, kuna inglise keelega ei lähe hästi.
Ploki küljes olev avariiandur (ei tea täpselt mis on asja õige nimi) peaks selline olema (seda anti mulle õige keerme näidiseks)

Lisatud failid
TFK

Peaks asuma sisselaske kollektori all.
Ise ostsin muidugi spets vahetüki koos adapteriga mis käib õlifiltri alla kuna sisselaske kollektorist allapoole
on maruvilets juurdepääs.Vahtüki eelis on ka see et sinna saad lisada vajadusel ka õli temperatuuri anduri.
TFK

Pilt ka adapterist mida Speedparts pakub.

Lisatud failid
Viki
SaabiJumal
Auto: Saab 92 1954, Saab 9-5 2005, Transit

sisselaske all. see näidiseks olev on 9-5 oma. sul sarnane, aga ilma juhtmeta
svenska

Tänud, asi selge, on tõepoolest päris raske sinna ligi pääseda isegi palja käega, mutrivõtmega keeramisest rääkimata. Niisiis ise hakkama ei saa, kuna sisselaset lammutada ise ei julge. Kas jälle saabijumala juurde minek või siis õlifiltri adapteri ost. Ei tea kumb on mõistlikum.
Kasutaja avatar
sebastian
Operaator Kõps

Seal pildil on rõhuandur (see suur jublakas) siiski ilma juhtmeta, aga kõrvalaugus kohe teine andur, ilmselt õli temperatuuri jaoks.
Kokku on sellel alumiiniumist vahetükil neli auku ja kaasas on ka neli polti, et vajadusel teised augud sulgeda.

Endal ka just selline vahetükk ootamas, et külge pannakse.

Ilmselt on vahetüki-variant veidi kallim lahendus, aga sisselaske kollektori taha tõesti niisama lihtsalt ei pääse. Pealegi tarvis sel juhul T-üleminekut.
Mart900

Pisut OT aga mul on see õlirõhu andur aga ausalt öeldes ei tea ma mis on norm ja mis ei ole. Käivitades näitab 3-4(5) (bar vist?) ja hiljem sõites (1)2-3 bar. Mida karta tuleks, pigem ala või ülerõhku? kus kohas see rõhk asub ? millest enamjaolt rõhumuutused tulevad?.
olaviv

Vaata skaala pealt, mis ühikud seal on, muidu opereerid aiateivastega ja ikkagi midagi kindlat ei tea.
Karta tuleb igasugust rõhuanomaaliat. Kui ala siis laagrite jms. komponentide õlitus halveneb, kuluvad ära või riknevad sootuks. Kui üle, siis tekib oht, et mingi õlikanali liitekoht puruneb ja seejärel on paari sekundiga mootor õlist tühi. Seda ülerõhku juhtub küll üsna harva aga üksikuid juhtumeid siiski leiab.
Muutused tekivad sellest, et mingid õlitussüsteemi komponent rikneb või kulub. Näiteks õlipump kulub ära ega suuda enam piisavalt rõhku anda.

Millised on normaalsed õlirõhu vahemikud Saabide mootoritel - ei oska öelda. Pole siiani selle kohta selget vastust saanud. Ehk saabijumalad aitavad.
IFF
Saabiklubi liige

Minul on külma mootoriga rõhk kuni 4'bari sooja mootoriga kukub tühikäigul sinna 1,2-1,4 bar'i kaugusele. Sõites oleneb mootori pööretest õlirõhk.
Iga ratas veab and then some!
Trionic
Saabiguru

Algselt postitas: Mart900
Pisut OT aga mul on see õlirõhu andur aga ausalt öeldes ei tea ma mis on norm ja mis ei ole. Käivitades näitab 3-4(5) (bar vist?) ja hiljem sõites (1)2-3 bar. Mida karta tuleks, pigem ala või ülerõhku? kus kohas see rõhk asub ? millest enamjaolt rõhumuutused tulevad?.
Õlirõhk oleneb õli temperatuurist-viskoossusest ja mootori pööretest.Norm vahemik on eelnevates postitustes.
Mart900

ok, aga kus kohas see rõhk asub? selles mõttes et kui töötaval moootoril kork maha keerata siis sealt ju ei purska midagi, kui see rõhk on baarides siis see peaks juba ikka purskama küll? ma ei hakka vabandama rumalate küsimuste pärast, ma lihtsalt jäängi neid küsima :cool:
Andrus99
Saabiklubi liige

Õlirõhu kella andur käib reeglina õlifiltri kanalisse, sama koht, kus ka õlirõhu märgutule andur.
Seda, kus mootoris õlirõhk on ja kus pole, peaks täpsemalt uurima mootori õlitussüsteemi jooniselt.
A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster / J.Clarkson
olaviv

Ilmselt pead silmas õlikorki, see on reeglina ühenduses karteriga, mitte õlituskanalitega, niiet õli mitteväljapurskumine on loogiline. Küll aga tulevad sealt august välja karterigaasid.
Mart900

See rõhk on siis umbes see mida pump toodab? Ehk pump haarab karteris vedeleva õli ja hakkab suruma seda kuhu vaja sellise survega nagu ma näen seda oma manomeetrilt, ja sealt see tilgub taas karterisse....natuke veel ja ma hakkan sisepõlemismootoreid tootma :eureka: :red:
IFF
Saabiklubi liige

Algselt postitas: Mart900
See rõhk on siis umbes see mida pump toodab? Ehk pump haarab karteris vedeleva õli ja hakkab suruma seda kuhu vaja sellise survega nagu ma näen seda oma manomeetrilt, ja sealt see tilgub taas karterisse....natuke veel ja ma hakkan sisepõlemismootoreid tootma :eureka: :red:

Pump ise peaks tootma oluliselt rohkem. Reduktsiooni klapp aga omakorda peaks reguleerima rõhku.

Loodan, et väga mööda ei pannud.
Trionic
Saabiguru

Täpselt nii see käibki.Loomulikult on vaja rõhu tekkimiseks vastujõudu,ehk siis rõhukanalite lõpus olevaid takistusi,milledeks on : turbo kalibreeritud õlitussisend väntvõlli liudlaagrid(saaled),balans- ja nukkvõllide omad,bal.keti pinguti ,silindrihülsside jahutusdüüsid jne. Ketid ise saavad vabalt voolavat õli.
similar

B205/235 mootori puhul
Kui eeldada, et keere sobib, siis kas selline(nagu need elektrilised rõhuandurid tavaliselt on)
Pilt
andur mahuks sinna orig anduri asemele? Starter jääb ette? :conf:
On's kellelgi kogemusi sinna paigaldamisega?
Kasutaja avatar
sebastian
Operaator Kõps

Selline ta välimuselt tõesti on.
Originaalanduri asemele ilmselt ei sobi, sest arvatavasti on ka B205/B235 mootoritel anduriks lihtsalt rõhule tundlik lüliti, mis süütab armatuuris hoiatuslambi, kui õlirõhk langeb alla ~0,5 baari.
Õlirõhu kellade andur (nagu ka pildil) on erineva tööpõhimõttega - selle elektriline takistus muutub vastavalt õli survele. Õlirõhu kell on sisuliselt voltmeeter, mis vooluringis seda "takistust" näitab.
similar

Vabandust, mu postitus jäi ilmselt natuke arusaamatuks.
Sellel rõhuanduril, mis on TFK lisatud pildil, on lisakontakt armatuuri hoiatuslambi jaoks.

Küsimus siiski selles, kas ta sinna sisselaske alla ära mahub. Ei tahaks õlifiltri juurde käiva adapteri peale raha kulutada.
Kasutaja avatar
sebastian
Operaator Kõps

Algselt postitas: similar
Sellel rõhuanduril, mis on TFK lisatud pildil, on lisakontakt armatuuri hoiatuslambi jaoks.
Ei ole lisakontakt, selle vahetüki-adapteri teise auku on keeratud originaalandur.
Pilt on veidi viletsa nurga alt tehtud, aga seal siiski 2 eraldi andurit kõrvuti.
Kokku on vahetükil 4 vaba auku ja kaasas vastavalt ka 4 polti, et sulgeda mittevajalikud.
IFF
Saabiklubi liige

Kui ma nüüd õigesti mäletan siis olid minul igatahes keermed erinevad. ( mul küll B204 mootor ja Autogauge õlikell)

Sai eriline spetsiaalne kolmiku taoline aretis tehtud. :drink:
similar

ON lisakontakt
Pilt
Algselt postitas: sebastian
Ei ole lisakontakt, selle vahetüki-adapteri teise auku on keeratud originaalandur.
Pilt on veidi viletsa nurga alt tehtud, aga seal siiski 2 eraldi andurit kõrvuti.
Kokku on vahetükil 4 vaba auku ja kaasas vastavalt ka 4 polti, et sulgeda mittevajalikud.

Edit: Kahe kontaktiga rõhuandureid on erinevaid: teine kontakt võib olla mass või märgutule jaoks, kui rõhk langeb alla teatud väärtuse.
http://www.germansupply.com/home/custom ... 340&page=1 ja sealt - This sender has the dual terminals for the gauge and the factory oil light.
Ja kui ma põgusalt pilgu peale heitsin sinna sisselaske alla, siis paistab et ikka starter on ees. Arvatavasti toon sealt teflonvoolikuga rõhuanduri eemale.
Kasutaja avatar
sebastian
Operaator Kõps

ON lisakontakt

Similar, saad natuke valesti aru. Need kaks kontakti lähevadki rõhukella. Sealt ei tule armatuuri lambi jaoks väljundit.
Ehk siis see jupp ei asenda kuidagi originaalandurit.
svenska

See juba ammune teema aga sai pandud Viki juures see Speedpartsi üleminek, mis läheb sinna mootori ja õlifiltri vahele. Külma mootoriga näitab tühikäigul 4 bar, soojaga tühikäik 1.5 bar.
svenska

Tekkis imelik hääl mootori juurest, selgus et õlikogus oli kuskil pool normist, kui mitte vähem. Selgus et see kiidetud speedpartsi adapter ei pea vastu, nimelt ei pea vastu need poldid mis on ette nähtud üleliigsete aukude sulgemiseks. Mingi aeg sõitsin poolebaaarilise õlirõhuga. Nüüd keere tihendatud lisamaterjaliga. Kasutusjuhendis pole mainitud et tuleb tihendada. Nii vihane tegelt. Pidin ma seda paska lasta panna auto külge... Rohkem kahju kui kasu.

Niisis kui keegi kavatseb seda kräppi kasutada siis ärge pange (või laske panna) tihendamata.
Vasta