Herilased ründavad e. triibupepuliste mäss

Lihtsalt arutlemine ükskõik mille üle...
Vasta
Vitautas

Tere kõikse Saabipere,
Pöördun Teie poole väikese murega, mis on mind viimastel nädalatel maal kimbutanud. Nimelt olen leidnud mitmeid herilaste pesasi. Neist osad olid ehitiste küljes (neid olen ära hävitanud, kuid juba järgmisel päeval toimub usin taastustöö) ning osad, mis mind imestama pani, olen leidnud maast. Justnimelt maa seest. Väikesed augud kust lendavad sisse/välja kümned triibulised. Olen kaevanud neid auke kinni, olen bensiini sinna pisut sisse kallanud. Olen süütevedelikku nendes põletanud. Herilastel oleks nagu kama kaks. Ikka toimetavad edasi. Pere peale võib juba sutsakaid kümne jagu kokku lugeda. Niiet - kaua võib.
Tean, et on siin nii Saabifänne, Kalamehi, Botaanikaaedade huvilisi. Siis miks ei võiks leiduda mõni tark, kes soovitab, mida triibulistega peale hakata.
Ettetänades,
Mina :)
KT100
Saabiklubi liige

Teretulemast klubisse :D
Ühe augu hävitasin natukese vana mootoriõliga - valasin lihtsalt sisse. Nüüd leidsin lisaks 2 uut pesa. Ilmselt kasutan sama trikki - õhtul, kui tüübid rahunenud, surakas õli auku.
Andrus99
Saabiklubi liige

Kui ei viitsi enam ise leiutada, võiks kasutada asjatundjate abi.
Ise olen kasutanud räästakastides pesitsevate herilaste tõrjeks järgmise firma teenuseid, töö kiire ja korralik ning mis peamine, tulemuslik.

http://www.rentokileesti.ee/
A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster / J.Clarkson
T.P.

Tervitus,

omalt poolt ka 1 soovitus / tähelepanek. Poes müüakse nn herilasepüüdjaid. Klaasist purgid. Kui soovid endale sama siis pole mõtet poest ostma minna - võta 1,5l tühi vee purk, lõika ots ära, keera kork eest ning keera see lõigatud osa tagurpidi peale. Sisse mahla /suhkurt (tükk arbuusi) ja saad sisuliselt sama asja. Toime väga üüratu pole kuid midagi kinni ikka püüab.

Pesasi kõige mõistlikum öösel hävitata (suurim hulk herilasi on pesas). Mürki sisse ja auk kinni. Mürgi valikut on tänasel päeval piisavalt.

T.
Kui faktid ei sobi teooriaga, siis muuda teooriat. Albert Einstein
Kasutaja avatar
Ryhkija
Saabiklubi liige

Esiteks teeks kindlaks, kellega maaspesitsejate puhul tegu - lisaks tavalistele herilastele on ka herilaste hulgas hulk liike (nt röövherilased - toituvad teistest putukatest mh parmudest), kes tegelikult inimest üldse ei puutu, kui viimane just hooletu pole ja ise neile otsa ei astu ega istu. Rääkimata kimalastest ehk maamesilastest, kes mitmesuguste (aia-)taimede puhul nende tolmeldamisel olulist rolli täidavad. Viimastest osapesitsevadki maas ja onilma otsese torkimiseta üsna rahumeelsed - Saabiiir sai Hiiumaal õuel heina vikatiga pesa ümbert maha võetud ilmaühtki sutsakat saamata.
Kui aga maaspesitsejad herilased tõepoolest inimestele asu ei anna, siis ei jää tõepoolest üle muud, kui pesa hävitada.
Mootoriõli maasse kallamine jätab sellele kohale reostuse pikemaks kui putukate hävitmiseks vaja oleks, oma õues ma seda küll ei teeks.
Pigem läheneks asjale kuidagi põletamise abil või vastupidi paari pange veega - nii jääb jälg oma vastutegevusest kas väike või üldse olematu.

Hoonekonstruktsioonides aga on pea ainsaks vahendiks mingi just herilaste vastu suunatud mürgi (leiab nii suurematest kaubakeskustest kui aia- ja kodu- ja ehitusepoodidest) laskmine hilisõhtul, öösel või varahommikul lennuavasse, asjasse mittepuutuvad inimesed ja lemmikelukad mõistlik asjast võimalikult eemal hoida, sest mürk on mürk.

Lõkspüüniseks sobib suurepäraselt ka peaaegu tühi plastist 2l limonaadi- ehk kokajoogipudel, kus veelumbes sadakond ml algmaterjali sees. Keerad korgi maha lõikad kaelaosa maha ja paned tagurpidi peale. Paned selle õue tuulevaiksesste kohta ehk kinnitad kuhugi ja toimiv püünisolemas. Jook pudeli põhjas toimib nii peibuti kui hävituskeskkonnana. Samaks asjaks võib kasutada ka õllepudelit, kuigi õlu, eriti tume, püüab liiga palju ka mitteagressivseid tüüpe mh ka ööliblikaid, mistõttu pole soovitav nagu ka magus vein - putukate hulgas on meeletul hulgal alkohoolikuid.
Ega nii pole kunagi olnd, et kuidagi ei saa, kuidagi ikka SAAB! :P
Vitautas

Tänan kõiki vastanuid. Eks tuleb siiski minna poodi mürgi ja süütevedeliku järgi. Ehk aitab, kui mõistlikult kasutada. Mootorikütust ja -õli ei tahaks siiski suurtes kogustes maasse valada. Väärt mõte oli kindlasti ka T.P. ja Ryhkija poolt välja käidud püünised. Need võtan kindlasti proovile. Küllap aeg näitab, mis saab (või siis palju saab).
Vasta